SON MÜHÜR - GAMZE ESKİKÖY/ Karşıyaka Belediyesi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde açılışı yapılan ve Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı içinde hizmet veren merkez, kadınların güçlendirilmesi amacıyla ücretsiz psikolojik, sosyal ve hukuki destek sunuyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği amacına önemli katkılar sağlayan merkezin, ilçe genelinde yaygınlaştırılması planlandı.
Bu doğrultuda, Karşıyaka Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından açılacak yeni merkezlerin ilki, İnönü Mahallesi’nde faaliyete geçecek.
80. Yıl Cumhuriyet Semt Kütüphanesi’nin yanındaki inşaat çalışmaları kısa süre içinde tamamlanacak.
“Karşıyaka, Zübeyde Hanım’ı bağrında uyutan özel bir kenttir”
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Karşıyaka’nın kadın haklarının en çok savunulduğu ilçe olduğunu belirterek, “Karşıyaka, kadın haklarının en çok savunulduğu ve kadınların kendilerini en güçlü hissettikleri ilçelerin başında gelir.
Çünkü burası Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım’ı bağrında uyutan özel bir kenttir. Bu bilinçle kadına yönelik çalışmalara ayrı bir önem veriyoruz.
Kadın Danışma Merkezleri projemiz, bunun en somut örneğidir. 25 Kasım’da, Cumhuriyet aydınımız merhum Muazzez İlmiye Çığ’ın adıyla hizmete açtığımız merkeze yenilerini eklemeye devam edeceğiz.
İlki İnönü Mahallesi’nde olmak üzere, yeni yılın ilk yarısı içinde 2 veya 3 Kadın Danışma Merkezi daha kurmayı planlıyoruz.
Kadınlarımız bu merkezlerde psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını uzmanlar eşliğinde giderecek. Her konuda ücretsiz hukuki destekler alacaklar” diye konuştu.
Yeni yaşamın ilk adımı
Karşıyaka Belediyesi Kadın Danışma Merkezleri Projesi, şiddet mağduru ve hak kaybına uğramış kadınlara ihtiyaç duydukları desteği sunmayı hedefledi. Merkezler, kadınların mücadelesinde ilk başvuru noktası olarak faaliyet gösterecek.
Başvurular, kadınların talepleri ve görevlilerin yönlendirmesi doğrultusunda; sosyal, hukuki ve psikolojik destek sunarak, kadınları yasal hakları konusunda bilgilendirecek. Merkezde görevli personel, desteği yardım değil, "dayanışma" anlayışıyla sağlayacak.
Sosyal destekle, şiddetin kadının suçu olmadığı vurgulanırken, psikolojik destekle, şiddetin yol açtığı umutsuzluk, korku, suçluluk ve utanç duyguları ele alınacak.
Bu süreçte, kadınların yargılanmadan anlaşılma ihtiyacı gözetiliyor. Hukuki desteklerle ise, kadınlar yasal hakları ve bu hakları nasıl kullanacakları konusunda yönlendirilecek. Maddi imkânları yetersiz kadınlar için ücretsiz avukat desteği de sağlanacak.
Ayrıca, kadınların yaşadığı şiddet ve mağduriyetlerden etkilenen çocukları da bu hizmetten yararlanabiliyor; çocuklara sosyal, psikolojik ve akademik destek sunulacak.
Merkez ve hizmetlerle ilgili daha fazla bilgi almak için Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne 0 (232) 362 57 77 numarasından ulaşılabilecek.