CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer tarlaya girdi, çiftçilerin yaşadıkları zorlukları dinleyerek, “Bu yıl kavun para etmemesi nedeniyle ürün tarlada kaldı. Kavun toplanmazsa birkaç güne kadar hem fire hem zayiatı oluşacak. Ürün tarlada kalmış durumda.” diye konuştu.
Gürer, kavun üretiminin de Türkiye'de 1 milyon 600 bin tona kadar çıktığını belirterek, "Birçok yerde kavun satın alamayan çok sayıda vatandaş var; çünkü tarladan ürün gittiği zaman fiyatlar katlanıyor. Ama bu yıl, karpuz gibi kavun da önemli ölçüde tarlada kaldı ve üretim yapanlara para kazandırmadı. Tarımda planlama olmadığından, bu yıl kavundan ve karpuzdan para kazanamayan çiftçiler, gelecek yıl daha az ekecek ve bu kez de fiyatlar artacak." dedi.


"Zararımız büyük, borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz?"


Kavun üreticisi Hacı Koç ise yaşadıkları mali sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi: "Şu an kavunda dönüm maliyetimiz 20.000 lirayı geçiyor, karpuzda ise 25.000 lirayı buluyor. Fideyi 14 TL'ye aldık, dönüme 700 fide atıyoruz. Sadece fide maliyetini bile karşılayamadık, mazotu falan hiç söylemiyorum. Tarlada kavunlar olduğu gibi duruyor. Tüccar diyor ki, 'Satamıyorum.' Yan tarafta Bayat köyü var; 78 dönüm kavunu 58.000 liraya vermişler. Milletin durumu çok kötü, girdi maliyetlerimiz arttı. Şimdi biz bu borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz?"


Koç, çiftçilerin yaşadığı borç krizini anlatırken durumun ciddiyetine dikkat çekti. "Biz bu paraları ödeyeceğiz; bunların karşılığında çek verdik. 9. ayda bu borçlar ödenecek. Bankadan da kredi aldık, bankaya da özel şahıslara da borcumuz var. Özel bankalara da borcumuz var. Ödeyemediğimizde traktör satılırsa traktörü satacağız, tarla satılırsa tarlayı satacağız." dedi.


"Üretici zararına satış yapmaktan bıktı"


Vekil Gürer, üreticilerin yaşadığı zorlukların acilen çözülmesi gerektiğini belirterek, "Üreticimiz diyor ki, tarlada bu ürünü toplamanın bir maliyeti var, bunun nakliyesi var. Götürdüğümüzde fabrikaya verelim; bırakın yiyecek olarak tüketilmeyi, farklı amaçlarla kullanılsın. Ama bu kez de oraya gittiğimizde zorluk çıkarılıyor. Zorluk sonrası çöpe dökecek olsak, ondan bile para alıyorlar. O zaman tarlada bırakıyoruz, hayvan yemi oluyor diyorlar." dedi.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR