Tarihi Kemeraltı Çarşısı, İzmir'in vazgeçilmez kültürel ve tarihi öğelerinden biri. Tarihsel süreç içinde birçok medeniyet ve kültüre ev sahipliği yaptı. Bu çarşı, Esnafı'nın güler yüzü, unutulmaz lezzetleri ve tarihi dokusuylada sadece ülke değil, dünyada da isminden söz ettiren bir üne sahip oldu. Pandemi süreciyle beraber ülkedeki diğer bütün esnaf gibi Kemeraltı esnafı da sıkıntılı süreçler geçirdi. Peki pandemiden bugün'e neler değişti, esnaf kurban bayramı öncesinde ne diyor, istek ve şikayetler var mı? Tarihi Kemeraltı Derneği başkanı Semih Girgin Kemeraltı esnafına dair her şeyi Son Mühüre anlattı...
Girgin ''Kemeraltı'nın enerjisi çok yüksek''
Kemeraltı, Türkiye'nin en büyük çarşılarından biri. Bina yapısı ve envanter açısından da çok değerli. Girgin ''Burası geçmişte ipek yolunun batıya açılan tarihi liman kenti. Birçok savaştan sonra Osmanlı'ya gelinceye kadar onlarca uygarlığı barındırmış, çok katmanlı bir mekan'' ifadesini kullandı.
Kemeraltı çarşısı'nın enerjisinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Girgin ''Geldiğimiz noktada ticari anlamda bir yorgunluk ve tıkanıklık var'' dedi. Bu durumun İzmir'in genelinde olduğunu belirten Girgin bunu aşmak için ciddi adımların atıldığını, Valilik, Belediye ve Odalar'ın kemeraltı ölçekli çözümler ürettiğini belirtti.
Kemeraltı ekonomisi pandemi öncesi güllük gülistanlık değildi
Girgin ''Pandemiden önce de savaş ekonomisinden gidiliyordu, güllük gülistanlık bir dönemimiz yoktu'' ifadesi kullandı. Bu durumdan dolayı Kemeraltı esnafının zaten sıkıntılı bir süreç geçirdiğini belirtti. Zaten dağınık olan bir dönemde pandemi'nin durumu daha da perçinlediğini belirten Girgin, pandemi süreciyle beraber herşeyin durduğunu vurguladı. Devlet'in verebilecekleri ile esnafı ayakta tutmaya çalıştığını belirtti.
Kemeraltı esnafının ise öz sermaye ve tecrübe sayesinde yüksek bir oranda pandemiyi geçirdiğini, geri kalanın ise tutunamadığını belirtti. Bankaların, o dönemde kemeraltı esnafının sıkıntısı olmadığını söylediğini belirtti. Esnaflık kültürü'nün borcuna sadık olduğunu belirten Girgin ''Vakıflar bu dönemde verdiği krediyi faiziyle geri aldı'' ifadesiyle esnafın borç konusunda hassas olduğunu belirtti.
Kredi'nin o dönemde esnaf için kullanılması gerekti. Lakin borcunu zorlansa dahi borcunu öder açıklaması yaptı. Mevcut kredilerin yüksek olduğuna değinen Girgin, esnaf kefaretinin verildiği kredilerin daha cazip olduğunu belirtti. Esnafın önemini ve değerinin unutulmamsı gerektiğini savunan Girgin ''Şehir ekonomisini esnaf ayakta tutuyor'' dedi.
Yaz döneminde insan potansiyeli şehir ekonomisinin üstünde
Her yıl farklı bir senaryo ile karşılaşabilme ihtimali olunduğunu belirtildi. Yaz döneminde insan potansiyeli şehir ekonomisinin üstünde olduğunu belirten Girgin ''Dışardan gelen misafirler kemeraltını besler'' ifadesini kullandı. Belli iş kollarının bu konuda şanslı olduğunu belirtti. Düğün, nişan, sünnet gibi olayların da çarşı esnafını beslediğin dile getirdi.
Yaz'ın alınan verimin kışı'da beslediğini açıkladı. Alım gücünün denk olması gerektiğini savunan Girgin esnafın yaptığı zamla doğru orantılı olarak tüketicinin de imkanı artmadığı için sorun oluştuğunu belirtti. Kurban Bayramı öncesinde de vatandaşın ve esnafın mutlu olmadığını belirtti.