CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, yaptığı açıklamada, 2023-2024 yılları için düzenlenen yemek ihalelerinde üniversitenin toplam 312 milyon lira, 2024 yılı Haziran ayında yapılan ihale ile de 612 milyon lira kamu zararı yaşadığını belirtti. “Bu skandallar, 9 Eylül Üniversitesi'nin artık bir bilim yuvası değil, skandallar yuvası haline geldiğini gösteriyor” diyen Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yönelttiği soru önergesinin detaylarını da paylaştı.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç

İhale süreçlerinde şüpheler

Kılıç, 2023 yılı Eylül ayında başlayan ihale sürecinin ilk aşamasında, üniversitenin yemek hizmeti için Seç San isimli firmaya 6 aylığına 125 milyon lira bedelle ihale verildiğini açıkladı. Ardından, 11 Mart 2024 tarihinde tekrar ihale sürecine girildiğini ve bu ihale için 12 firmanın teklif sunduğunu belirtti. En düşük teklifi veren firmanın 2 yıl için 220 milyon lira teklif verdiği halde, ihale iptal edilerek, bu ihaleye girmeyen Seç San firmasına yalnızca 3 ay için 64 milyon lira bedelle ihale verildiğini ifade etti. Kılıç, bu durumun “2 yıl için 220 milyon lira nerede, 3 ay için 64 milyon lira nerede?” sorusunu akıllara getirdiğini vurguladı.
Kılıç, 27 Haziran 2024’te yapılan bir başka ihalede de benzer bir durum yaşandığını belirtti. 10 firmanın katıldığı ihalede, yine en düşük fiyatı veren firmanın kazandığı halde, ihale iptal edilerek, hiç girmeyen AGV isimli firmaya 3 ay için 104 milyon lira bedelle ihale verildiğini açıkladı. Kılıç, “Bu ihale sürecinde de üniversite, 612 milyon lira zararı göze alıyor” diye konuştu.

Kılıç’tan şok iddialar

Kılıç, ihalelerin koşullarının hazırlanmasında da ciddi etik sorunların olduğunu dile getirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Sekreteri Engin Basmacı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, ihale şartnamesinin akrabası olan Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı sözleşmeli personeli Nebahat Öncel tarafından hazırlandığını ifade etti. Öncel'in daha önce İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalıştığını ve yemek ihalesi nedeniyle soruşturma geçirdiğini belirten Kılıç, “Basmacı’nın o dönemde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nde Destek Hizmetleri Başkanı olarak görev yaptığı biliniyor” dedi.
Kılıç, “Üniversite ile kendi arasında sözleşmesi bile bulunan Nebahat Öncel, yemek ihaleleri sürecinin ardından üniversiteyle ilişiğini kesiyor” diyerek, bu durumun ne kadar düşündürücü olduğunu vurguladı.

ENGELLENDİK! ENGELLENDİK!

Eğitim kurumlarının geleceği tehlikede

Kılıç, 9 Eylül Üniversitesi'nin, geçmişte sağlıktan ekonomiye, sanattan mühendisliğe kadar geniş bir yelpazede yetiştirdiği beyin gücünü kaybettiğini savunarak, “Artık AK Parti’nin liyakata göre değil, sadakata göre atadığı yönetici kadrolarıyla anılan bir kurum haline geldi. Böyle bir bilim yuvasının bu şekilde yönetiliyor olması bizi derinden üzüyor” dedi. Kamu kaynaklarının kötü yönetildiğini ve yandaşlara peşkeş çekildiğini belirten Kılıç, “Emekçinin tasarruf ettiği günlerde, kamunun kaynaklarını eşe dosta harcamak ahlaksızlıktır” ifadelerini kullandı.

Bakanlığa sordu:

Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

- Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki yemek ihaleleri neden iptal ediliyor?
- 24 aylık ihaleler iptal edildikten sonra neden 3 aylık dilimler halinde veriliyor?
- İhaleye girmeyen firmalar neden pazarlık usulü ile çağırılıp daha yüksek bedellerle ihaleleri almaları sağlanıyor?
- Bu ihale süreçlerinde kurumun toplam zararı ne kadardır?
- Pazarlık usulü ile yemek ihalesini kazanan firmalarla üniversite yönetiminin nasıl bir bağı var?
- Daha önce ihale şartnamelerini hazırlayan Nebahat Öncel’e Buca’daki Tınaztepe kampüsünde kantin-restoran yeri hangi sebeple, neyin karşılığında verildi?

Muhabir: Osman Günden