MİT'in sınır ötesi operasyonu başarılı sonuçlandı: El Kaide üyesi Afrika'da yakalandı MİT'in sınır ötesi operasyonu başarılı sonuçlandı: El Kaide üyesi Afrika'da yakalandı

Artık, elden yapılan her tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesileceği duyuruldu. Bu ceza, her durumda 5.000 liradan az olamayacak. Önceki düzenlemede, bu oran yüzde 5 olarak belirlenmiş ve asgari ceza 3.000 lira olarak uygulanıyordu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ ile gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellefiyet kaydı olmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralamalarına ilişkin ödemelerin yalnızca bankalar veya PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi. Haftalık veya günlük kısa süreli konut kiralamaları da bu kapsama dahil edildi.

Eski uygulamada, iş yeri kira ödemeleri için tutarına bakılmaksızın, konut kiralarında ise 500 lirayı aşan ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla yapılması gerekiyordu. Ancak yeni düzenleme ile konut kiralarında bu sınır kaldırıldı ve tüm ödemelerin bu kanallar aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi.

Ceza üst sınırı 20 bin liraya çıkarıldı

Ceza üst sınırı da önemli ölçüde artırıldı; bir takvim yılı içinde kesilebilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı 8 bin 700 liradan 20 bin liraya çıkarıldı. Önceki düzenlemede hem kiracıya hem de kiralayana ceza kesilirken, yeni kanun ile kiracıya da ceza uygulanabilecek.

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, ceza kesilmeyecek. Bu değişiklikler, kira ödemelerinin şeffaflığını artırmayı ve vergi kaybını önlemeyi amaçlıyor.

Ayrıca, "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de 1 Eylül 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek şekilde Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kaynak: Haber Merkezi