Son Mühür - Osman Günden / Konak Belediyesi ile işçi sendikası arasında yürütülen 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, yine büyük bir kriz yaşandı. Belediye ve işçi sendikası arasında gerçekleştirilen toplantıda, sendikanın teklifleri reddedildi ve işçiler masayı terk etti. Sendika, Sodemsen'in önerdiği teklifin geçersiz olduğunu ve 10 dönemde var olan statü gruplarının birleştirilmesinin, çalışanların ücretlerinde kayıplara yol açacağına dikkat çekerek görüşmeleri sonlandırdı.

Sodemsen’in teklifi reddedildi

Konak Belediyesi ile Sodemsen arasında yapılan görüşmelerde, bazı maddelerin ve ücret tekliflerinin işçiler tarafından kabul edilmediği belirtildi. Yetkili sendika DİSK 5 Nolu Şube, bu konuda çalışanlara bir açıklama yaparak, söz konusu toplantıda öne çıkan bazı maddeleri ve ücret tekliflerini duyurdu. Açıklamada, Sodemsen ile yapılan sözleşme görüşmesinde, 3, 10, 71, 72, 73, 74, 75, 78 ve 79. maddelerinin yer aldığına dikkat çekildi. 

Bu maddelerin içerikleri hakkında detaylı bir bilgi verilmezken, en dikkat çeken nokta ise sendikanın ücret teklifi ile ilgili yaptığı değerlendirmeydi. Teklifteki başlıca kalemler arasında yemek yardımı için 225 TL, yakacak yardımı için 400 TL, bayram ücretleri için ise 3000 TL gibi rakamlar yer aldı. Gıda yardımı ise 7150 TL olarak belirtilmişken, ikramiye ile ilgili herhangi bir teklifin sunulmadığı ifade edildi.

Statü gruplarının birleştirilmesi tepki çekti

Ancak, en büyük tartışma noktası statü gruplarının birleştirilmesi ve bu birleştirmenin ücretlere etkisi oldu. Sodemsen tarafından yapılan teklif, tüm statü gruplarını 4 ana grupta toplayarak birleştirmeyi öngörüyordu. Ancak sendika, 10 dönemdir var olan statü gruplarının birleştirilmesinin, çalışanlar için büyük bir ücret kaybına yol açacağına vurgu yaptı. Bu nedenle, ücretlere yönelik yapılan teklifi kesin bir dille reddettiklerini açıklayan DİSK 5 Nolu Şube, masadan ayrıldıklarını duyurdu.

Konak Yine Anlaşamadı (2)DİSK 5 Nolu Şube’nin açıklaması

Konuyla ilgili olarak DİSK 5 Nolu Şube, çalışanlara bir mesaj gönderdi. Gönderilen mesajda, yapılan teklifin geçersiz olduğuna ve statü gruplarının birleştirilmesinin ücret kaybına yol açacağına dikkat çekildi. Şube, üyelerine şu açıklamayı yaptı: "Değerli Mer-Bel Emekçileri, Sodemsen ile yapılan sözleşme görüşmesinde geçen maddeler şu şekildedir: Madde 3, 10, 71, 72, 73, 74, 75, 78 ve 79. Ücretlere verilen teklif şu şekildedir; Yemek- 225 TL, Yakacak- 400 TL, Bayram Ücretleri- 3000 TL, Gıda yardımı- 7150 TL, İkramiye- teklif yok. Diğer Sosyal Yardımlar (prim, arazi tazminatı, kreş yardımı, sünnet yardımı v.b.) %12 teklif vermişlerdir. Yevmiyelere teklif ise tüm statüleri 4 grupta toplayıp statüleri birleştirip teklif vermişlerdir. Verdikleri teklifin bizim açımızdan yok hükmünde olduğunu, 10 dönemdir var olan statü gruplarının birleştirilmesinin ücretlerde kayba sebebiyet vereceğini belirterek ücretlere verilen teklifi reddedip masadan ayrıldık."

Yapılan açıklamada, yalnızca ücretlerin değil, sosyal yardımların da yetersiz olduğu vurgulandı. Prim, arazi tazminatı, kreş yardımı ve sünnet yardımı gibi sosyal yardımlar için sadece %12'lik bir artış önerisinin sunulması, işçilerin tepkisini çekti.

Memurlar da henüz anlaşamadı

Konak Belediyesi’nde belediye memurları ile belediye yönetimi arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri de sendika ve belediye yönetimi arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle tıkanma noktasında. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ilk görüşmede, Konak Belediyesi’nin sunduğu 27 bin 500 TLlik maaş artışı teklifi, belediye memurlarının temsilcisi olan Tüm Yerel-Sen tarafından kabul edilmedi.

Geçtiğimiz gün yapılan ikinci toplantıya, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Başkan Yardımcıları katıldı. Ancak bu görüşme de olumsuz sonuçlandı. Tüm Yerel-Sen, maaş artışı teklifine karşı çıktığı için masayı terk etti. Ayrıca sendika anlaşma sağlanmaması durumunda iş bırakma eylemi yapma tehdidinde bulundu.

Gelişmelerin ardından Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, geri adım atarak sendikaya yeni bir teklif sundu. Yeni teklif, sosyal hakların da sözleşmeye dahil edilmesiyle şekillendi. Ancak, görüşmelerin sonucu hala netleşmiş değil.

Muhabir: Osman Günden