Son Mühür - Osman Günden / Konak Belediyesi’nin şirketlerinden MER-BEL’de örgütlü olan Genel İş İzmir 5 Nolu Şube ile belediye adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında 11. dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri geçtiğimiz aylarda başlamıştı. Görüşmelerde, bin 580 işçiyi ilgilendiren önemli teklifler ve tartışmalar yaşandı. İlk olarak belediye yönetimi, işçilere maaş artışı olarak yüzde 12’lik bir zam teklif etti. Bunun yanı sıra, 225 liralık yemek yardımı, 400 liralık yakacak desteği, 3 bin liralık bayram ücreti ve 7 bin 150 liralık gıda yardımı da önerildi. Ancak bu teklifler sendika tarafından yeterli bulunmadı ve kabul edilmedi. Bunun üzerine sendika temsilcileri, masadan kalkarak görüşmeleri sonlandırdılar.

Kabul edilen maddeler ve arabulucu süreci 

Yine de, görüşme sırasında 9 maddede anlaşma sağlanmıştı. Bu, bir nebze de olsa görüşmelerdeki ilerlemeyi işaret ederken, sendika ve belediye yönetimi arasındaki temel anlaşmazlıklar sürüyordu. Görüşmelerde arabulucu süreci de tamamlandı ve sonrasında, 60 günlük greve çıkma süreci başlamıştı. Eğer anlaşma sağlanamazsa, sendika tarafından greve gidilmesi gündemdeydi.

Eylem kararı ve sendika açıklaması 

Bu gelişmelerin ardından sendika, yaşanan maaş ve TİS krizinden dolayı eyleme gitme kararı aldı. Konak Belediyesi çalışanları, maaşlarının eksik ödenmesi ve sözleşme görüşmelerindeki belirsizliğin uzun süre devam etmesi nedeniyle oldukça mağdur olduklarını dile getirdiler. Bu nedenle sendika, çalışanların haklarını savunmak adına 24 Mart Pazartesi günü saat 13:30’da Konak Belediye Binası önünde kitlesel bir basın açıklaması yapılacağını duyurdu.

Sendika tarafından işçilere gönderilen mesajda, "Ülkede yaşanan Anti-Demokratik uygulamaların tüm sonuçlarını biz işçiler olarak yaşamaktayız. Buna rağmen her zaman alanlarda, iktidarın tüm uygulamalarına karşı demokrasi mücadelesinin yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz. İktidar tarafından belediyelerin gelirlerine el koyması en çok biz emekçileri mağdur etmektedir. Ücretlerimiz ya zamanında ödenmiyor ya da kısmi ödemeler ile maaş alıyoruz." denildi.

Ayrıca, belediye yönetimi ile yapılan görüşmelerde ücretlerin ödenmesi konusunda belirsizliklerin devam ettiğine vurgu yapılarak, "Bugün bir ödeme yapılabileceği aktarmalarına rağmen belirsizlik devam etmektedir. Defalarca ücretlerimizin eksik yatmasından kaynaklı kredilerimiz aksadı, kiralarımızı ödeyemez hale geldik." ifadelerine yer verildi.

Sendika, işçilerin yaşadığı sorunların çözülmesi için diyalog kurularak bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti. "Biz işçiler olarak yaşanan sorunların çözümü noktasında diyalog kurulup çözüm üretilmesi konusunda yalnız bırakılıyoruz. Belediye Yönetimi ile yapılan görüşmede bugün bir ödeme yapılabileceği aktarmalarına rağmen belirsizlik devam etmektedir." şeklinde bir açıklama da yapıldı.

Maaş sorunları...

Sendika açıklamalarında, maaşların zamanında ödenmemesi ve eksik ödemelerle geçinmek zorunda kalan işçilerin yaşam standartlarının olumsuz etkilenmeye devam ettiğine dikkat çekildi. "Defalarca ücretlerimizin eksik yatmasından kaynaklı kredilerimiz aksadı, kiralarımızı ödeyemez hale geldik. Bizim ülkenin içinden geçtiği duruma olan hassas duruşumuz yaşadığımız tüm her şeye rağmen ortada iken, ne yazık ki Belediye Bürokrasisinde bu hassasiyet bulunmamaktadır." denildi.

Sendikanın yaptığı açıklamada, yaklaşık 110 gündür süren toplu sözleşme görüşmelerinin belirsizlik içinde devam ettiği vurgulandı. "Yaklaşık 110 gündür süren Toplu Sözleşmedeki belirsizlik ve her ay maaşlarda yaşadığımız sorunlar ile ilgili çözümsüzlüğü bize dayatan Belediye Yönetimine karşı Pazartesi Günü 13:30’da Belediye Basmane Binasında konu ile ilgili kitlesel basın açıklaması yapılacaktır." ifadesiyle eyleme çağrı yapıldı.

Muhabir: Osman Günden