İZMİR HABERLERİ

Konak’tan çok konuşulacak ihale!

Konak Belediyesi, araçların tamir ve bakımını yıllık olarak ihale etmek için düğmeye bastı. Şartnamesi hazırlanan ihaleyi, alacak firmanın önceden belli olduğu, firmaya ödenecek rakamın ise aylık 10 milyonu aşacağı iddiaları ortaya atıldı. Henüz gerçekleşmeyen ihaleye belediye içinden de tepki var.

Konak Belediyesi’nin araçların tamir ve bakımı için bir yıllık süreyle çıkmayı planladığı ihale pek çok soru işaretini beraberinde getirdi.


1 Ocak - 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsaması planlanan ve teknik şartnamesi hazırlanan ihaleyi alacak firmanın Antalya merkezli Enbakım Servis Hizmetleri Sanayi LTD şirketi olduğu iddia edildi. Hatta, ihaleyi alması kesin gözüyle bakılan firma yetkililerinin Konak Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ve temizlik işleri şantiyesinde yer alan bakım atölyesinde incelemelerde bulunduğu belirtildi. Bu arada Enbakım firması sahibi Fatih Yadoğlu’nun 2012de Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yapılan rüşvet operasyonu sonucu açılan davada mağdur sıfatıyla iddianamede yer aldığı öğrenildi. O dava da eski Başkan Aziz Kocaoğlu ve pek çok bürokrat 160 yıl cezayla yargılanmış ancak beraat etmişti. Yadoğlu’nun o davada ihaleye sokulmadığı gerekçesiyle mağdur olarak yer aldığı sonradan şikayetçi olmadığı belirtildi.

Bedeli 10 milyonu aşacak!

Öte yandan ihale bedelinin aylık 10 milyonu aşacağı ve yıllık bedelin 120 milyon lirayı bulacağı öne sürüldü. İhale şartnamesine göre firmaya özeme aylık hak edişler şeklinde yapılacak. Belediye içinde de yoğun itiraz olmasına rağmen Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun ihaleyi yapma konusunda kararlı olduğu öğrenildi. Bu arada şartnamenin yüklenici yükümlülükleri bölümünde firmanın temizlik işleri şantiyesi içinde yer alan atölyeyi kullanacağı tamir ve bakımı burada yapılacağı maddesi yer alırken, atölyenin kullanımı sırasında sarf edilecek elektrik bedeli ve atölye kullanımı karşılığında doğacak kira bedeline yönelik her hangi bir maddenin yer almaması dikkat çekti.


Belediye'nin halen çalışan atölyesinde aylık parça gideri olarak 2 milyon liralık malzeme alındığı ve  atölye çalışanların tamir bakım işlerini yaptığı belirtilirken, firmaya verilecek yıllık bedelle, tanesi 3 milyon civarında olan 4 yıl garantili çöp kamyonlarından 40’dan fazla alınabileceği ve çöp ara filosunun bir yıl içinde yenileceği anlatıldı.

İhale yöntemi 21/F İddiası

Yine Konak Belediyesi’nin tamir ve bakım ihalesinde 4734 sayılı İhale Kanunu’nun pazarlık usulünü içeren 21. Maddesinin F bendini kullanmayı, açık ihale yapmak istemediği iddia edildi. Ancak ihale bedeli 21/F için parasal limiti aşdığından ihalenin açık ihale usulüyle yapılması gerektiği ifade edildi.


Belediyenin doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde ya da önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olmasında kullanılması gereken bu maddeye göre ihale yapmasının da kanuna aykırı olduğu savunuldu. 

Bu arada Konak Belediyesi’nin sıklıkla 21/F maddesini kullandığı, memurlar için uygulanacak yüz tanıma ve kart basma sisteminin ve yapılacağı aylar öncesinden belli olan İklim Zirvesi’nin ihalelerinin de yine aynı yöntemle yapıldığı kart ihalesinin 1.5 milyon liraya, iklim zirvesi organizasyonunun ise 1.5 milyon lira belirlenen firmalara gittiği belirlendi.

‘Filoyu güçlendireceğiz’ demişti

Temizlik işleri araçlarının yaş ortalamasının 10’nu bulması ve araçların çoğunun fazlasıyla teknik problem çıkarması nedeniyle şoförler isyan ederken Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu temmuz ayı başında yaptığı açıklamada çöp araç filosunu güçlendireceklerini söylemişti. Ancak geçen yaklaşık 4.5 aya rağmen tek yeni çöp kamyonu alınmazken, eski araçları tamir ederek kullanmak için ihaleye yapmak için çalışmalar başlatması tepki çekti.