İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin polis desteğiyle kooperatif alanlarına gelmesiyle tırmanan gerginlik, yeniden yargıya taşınacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay tarafından kentsel dönüşüm ve kooperatiflerle işbirliği yetkisi İZBETON’dan alınarak Egeşehir A.Ş.’ye verilmişti. İZBETON’la yapılan sözleşmelerin feshedilmesinin ardından inşaat alanlarında işgalci durumuna düşen kooperatiflere sahaların boşaltılması talimatı ileten İzmir Büyükşehir Belediyesi, şantiyelerin boşaltılması için emniyet müdürlüğünden destek ekibi talep etmiş, ancak mahkeme kararı olmadığı için emniyet bu talebi reddetmişti. Ancak sabah saatlerinde zabıta ekipleri Karşıyaka – Örnekköy’de bulunan şantiyeye sabah erken saatlerde baskın yapmıştı.

BELEDİYENİN AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Zabıta ekiplerinin kooperatiflerin inşaat alanına gelerek işlem yapmak istemesine kooperatif ortakları ve yönetimi tepki gösterirken, İş Alemi Yeni Yaşam Konut Yapı Kooperatifi, Avukatları Nilgün Dağgeçen aracılığıyla ilgili kaymakamlığa başvurarak, zabıta eliyle yapılan işlemlere ve sabah baskınına itiraz ettiler. Konunun yeniden yargıya taşınacağını söyleyen Avukat Nilgün Dağgeçen, “Konuyla ilgili bizim tarafımız hiçbir şey imzalamadı, herhangi bir şey teslim etmedik. Belediye kaynaklı yapılan bu haberler gerçeği yansıtmıyor. Biz hapis hakkımızı kullanıyoruz, şantiyeden çıkmayacağız. Gerekirse şantiye güvenliğini arttıracağız. Çok büyük haksızlıklara uğradık. İzmir Büyükşehir Belediyesine önerilerde de bulunduk ancak kabul ettiremedik. Eski yönetimle yeni yönetim arasında bir kavga mı var bunu bilemiyoruz. CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılışa gelip, ‘Korkmayın, burada müteahhit yok, burada belediyemiz var, biz varız’ diyerek kooperatif ortaklarına güvence veriyordu. Şimdi ne oldu? Burada kooperatif ortakları belediye eliyle büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Bu mudur yerel yöneticilik? Kooperatifimizin haklarını bundan sonra da yasal zeminlerde sonuna kadar arayacağız” ifadelerini kullandı.  

10 EKİM’DE HAKSIZ FESİH NEDENİYLE TEDBİR TALEP EDİLDİ

İş Alemi Konut Yapı Kooperatifi ayrıca 10 Ekim 2024’te Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesine başvurarak İZBETON’a karşı dava açtı. Davada haksız fesih nedeniyle yapılan imalatların durdurulması, haksız fesih yapıldığı ve sözleşmenin hala geçerli olduğunun tespit edilmesi istendi. Dava dilekçesinde ayrıca söz konusu araziye ‘davalıdır’ şerhi konularak üçüncü kişilere ya da şirketlere devrinin engellenmesi istendi. 10 Ekim’de açılan bu davada olası kabul kararı çıkması halinde İZBETON tarafından Egeşehir A.Ş.’ye devredilmek istenen şantiye alanın akıbeti de muallakta kalacak.

8 BİN KONUT YAPILMAK İSTENİYORDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi projeler ilk başladığında bölgede bulunan gecekondu sahipleriyle de anlaşarak tapularını, daire verme şartıyla İZBETON’a kaydetmişti. O dönemde inşaat sektöründe yaşanan ekonomik daralma nedeniyle ihaleye kimse katılmayınca yapılmak istenen 8 bin dairenin İZBETON tarafından yapılması hedeflenmiş, yapılacak dairelerin bir kısmı tapularını devreden hak sahiplerine, bir kısmı kooperatif ortaklarına, kalanı da müteahhitlere hak ediş olarak teslim edilmek istenmişti. İZBETON’dan alınan kentsel dönüşüm yetkisiyle Egeşehir A.Ş.’nin devreye alınmasıyla süreç aslında yeniden başlamış oldu. Ancak geçen iki yılda ödenen aidatlar ve yükselen inşaatın akıbeti merak konusu oldu.

Muhabir: Ertuğrul TURAN