Geçtiğimiz yıllarda yaşanan yıkıcı depremler, ülkemizin bu konudaki riskli durumunu acı bir şekilde bir kez daha gözler önüne serdi. Çok sayıda canı kaybettik, yıkılan binalar ardında bıraktığı acılarla hayatları büyük ölçüde değiştirdi. Depremin, binaların çürüklüğü nedeniyle oluşan yıkıcı etkileri, bina güvenliği konusunu da gündemden düşmüyor. Deprem kuşağında yer alan ülkemizin bazı bölgeleri daha yüksek risk barındırıyor. Ünlü Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Bak Burası Çok Önemli" isimli YouTube kanalında yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin deprem riski taşıyan 4 bölgesine dikkat çekti.
"Bingöl, Muş, Bitlis riskli"
Japon deprem uzmanı özellikle Kahramanmaraş, Elazığ ve Hatay gibi illeri kapsayan Doğu Anadolu fay hattının güneybatı kolunun oldukça aktif olduğunu belirtti. Bu hattın Adana'dan Kıbrıs'a kadar uzandığını vurgulayan ve "Türkiye'de depremler domino etkisi yaratabilir ve kimi zaman geriye dönebilir" diyen Moriwaki, Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis bölgelerini de riskli alanlar arasında sıraladı. Moriwaki, Ege Bölgesi'nin de hareketli olduğunu vurguladı.
Konya ve Niğde en güvenli
Türkiye'de bazı bölgelerin risk seviyesinin diğerlerine göre daha düşük olduğunu belirten Moriwaki bu illeri de sıraladı: Kırklareli, Konya ve Niğde. Japon deprem uzmanı, İstanbul'da ise Ataşehir, Beşiktaş, Şişli ve İstinye gibi sert zeminli, denizden uzak ve yüksek yerlerin görece daha güvenli olduğunu kaydetti.
İstanbul’da büyük deprem
Moriwaki şöyle konuştu: “Türkiye'nin 4 bölgesinin tehlikeli olduğunu söyleyebilirim. Birinci olarak Kahramanmaraş, Elazığ ve Hatay... Doğu Anadolu hattının güney batı kolu. Adana'dan Kıbrıs'a kadar gidiyor. Türkiye'nin depremi domino taşı gibi sıra sıra gidiyor. Bazen de geriye dönüyor. Bingöl-Karlıova, Muş, Bitlis bölgesi. Üçüncü olarak İzmir dahil Ege Bölgesi. İzmir'in fay hattı kısa ve ince ama bölgede sık sık deprem yaratabilir. Fay hattının kısalığı nedeniyle İzmir için büyük bir deprem söz konusu değil. İstanbul için büyük deprem bekliyoruz çünkü 1509'da ve 1766'da büyük deprem oldu. Yani bu ara 257 sene. Yani örnek olarak 257 senede büyük bir deprem geldi, enerji biriktirdi ve patladı. Bu tabii matematik gibi olmuyor."