İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın 180 Günlük Hızlı Eylem Planı kapsamında yer alan Kordon’da su taşkınlarını önlemeye yönelik projede çalışmalar başlatıldı. İzmir’i afetlere ve iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirebilmek için hayata geçirilecek Kordon Acil Eylem Paketi çerçevesinde Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan bin 700 metrelik sahil şeridinde kıyıya paralel geçici fırtına duvarı oluşturulacak.
Projeye göre taşınabilir prekast elemanlarla oluşturulacak fırtına duvarının ardından Kordon üzerinde yer alan asfalt zemin yerine geçirgenliği arttıracak peyzaj düzenlemeleriyle hem su drenajı sağlanacak. Ekipler, Kordon’un Alsancak Limanı başlangıcından Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan bölümde zemin ve fırtına duvarı için imalatlara başladı.
Kıyıya paralel olarak oluşturulacak geçici fırtına duvarı oluşturulacak. Güzergâh boyunca oluşturulacak 22 adet sel kapısı acil durum uyarılarında kapatılarak denizden gelen suyun kara tarafına geçişi engellenmesi planlanıyor.
Berlin duvarı benzetmesi
Proje görsellerine göre, yapılacak olan fırtına duvarı, Kordon'da sahilde, kafelerde oturacak, yürüyüş yapacak vatandaşların denizi görmesini engelliyor. Birçok kafe ve restaurantın da bulunduğu bölge için konuşan Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Berlin Duvarı ve Çin Seddi benzetmesi yaparak "İzmir denince akla Kordon geliyor. İnsanlar buraya deniz manzarasını görmeye, gün batımını izlemeye geliyor. Yapılacak bu proje işletmeler için de olumsuz etki yaratacaktır" dedi.
Çözüm önerileri için daha önce de su taşkınlarını gündeme getirdiklerini belirten Ömür Şanlı "Geçmişte de buradaki su giderlerinin deniz seviyesinin altında olduğunu söyledik. Hollanda örneğini vermiştik. Hollanda bu işi çözmüş. İzmir'de de aynısı uygulanabilir." ifadelerini kullandı.
Fırtına duvarının çözüm olacağını düşünmediklerini ifade eden Şanlı "Burada yağmur suyu tahliye giderlerin de kapağı yok. Deniz seviyesinin altında olduğu için lodos Kordon'a doğru estiğinde deniz taşması meydana geliyor, su fışkırıyor. Bu açıdan yapılacak duvar da su taşkınlarına çözüm olmayacaktır" dedi.
Kordon'da yaşayanların da görüşleri alınmalı
Proje yapılırken esnafın, böllgede yaşayan ailelerin de görüşünün alınması gerektiğini vurgulayan Şanlı "İzmir'in simgesi olan bir noktaya uygulanacak prpje için, burada yaşayanların da görüşlerinin alınması lazım. Eskiden burada üç dört şeritli yolların geçmesi söz konusuydu. Rahmetli Piriştina bu bölgeyi anında çim alanları ve yürüyüş alanları olarak değerlendirdi. Bu sefer Berlin Duvarı gibi olduğu zaman da kötü bir görüntü oalcak ve estetik de durmayacak. Bu şekilde olduğunda turistler de buraya gelmez." dedi.