Çocuk bireysel olarak algılanmalı ve ön planda tutulmalı aynı zamanda ailenin beklentileri de göz önünde bulundurularak bir tercihte bulunulması oldukça önemlidir. Fiziki, eğitim ve güvenlik materyalleri de incelenerek hareket edilmesi halinde çok daha sağlıklı bir sonuç almak adına kriterlerin listelenmesine de özen gösterilmelidir. Ailee beklentisi ve çocuğun bireysel özellikleri göz önünde tutularak en uygun seçeneğe odaklanılması da oldukça özen gerektiren bir adım olacaktır.
Kreşe Ne Zaman Başlanmalıdır?
Çocuğun bireysel gelişimi göz önünde tutularak çok daha ileri seviyeye ilerlemesi için kreşe başlama yaşı olabildiğince erken olmalıdır. 2 ve 3 yaş arasında gelişim özelliklerini destekleyebilmek, küçük ve büyük kas gelişimini destekleyecek bir seçim yapılabilmesi için beklentileri karşılayabilecek bir kuruma gönderilmesi çocuk açısından büyük avantajdır. Ideal yaş grubu genellikle 3 yaş olarak gösterilse de çocuğun gelişimsel olarak desteklenebilmesi açısından 2 yaş itibariyle önce oyun grubu deneyimi kazandırılarak bir başlangıç yapılması çok daha uygun olacaktır.
Oyun grupları çocuğun okula geçiş süresini çok daha olumlu bir adıma çevirebilir. Kreşe başlama yaşı özellikle 2-3 yaş itibariyle tercih edilmesi durumunda mutlaka oryantasyon sürecine dikkat edilmesi çok önemlidir. Hızlı ve etkili bir geçiş sağlamak, çocuğun zorlanmaması ve güven ilişkisi kurabilmesi için öncelikle yarım gün olarak devam etmelidir.
Kreşe Başlama Yaşı Ne Olmalıdır?
Çocuk 0-6 yaş arasında güvenli bağlarını oluşturarak en güçlü zihin gelişimini tamamladığı süreci geliştirir. Kreşe başlama yaşı genellikle çok daha erken olduğunda güçlü ve bilinçli bir birey yetiştirmek içinde ilk adımların atılmasına özen gösterilmelidir. Anaokulu gibi tam zamanlı bir sistem 2-3 yaş grubu için uygun olmayabileceği gibi çocuğun bireysel özelliklerine göre de değişiklikler gözlemlenebilmektedir. Kreşe başlama yaşı pedagog ile görüşüldükten sonra kararlaştırılmalıdır. Yarım gün olarak başlatılması gereken süreç uyum sürecine ve güncel duruma bağlı olarak tam gün olarak da belirlenebilmelidir.
Yarım Gün ve Tam Gün Kreşler Arasındaki Farklar Nelerdir?
Çocuk gelişiminde ve eğitiminde çok önemli bir yere sahip olan kreşler için eğitim süreci değişiklik gösterebilmektedir. Yarım gün ve tam gün kreş arasındaki farklar ise tamamen çocuğun güncel durumuna ve yaşına göre hareket edebilme alanı yaratmakla ilgilidir. 2-3 yaş grubu çocukla 5-6 yaş çocuğun dikkat süresi karşılaştırıldığında farklılıklar ortaya çıkabileceği gibi çok daha uzun süre rahat edebileceği, eğitim anlamında da etkili bir ortam oluşturulabileceği tercihlerde bulunmak her zaman için çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Yarım gün ve tam gün kreş arasındaki farklar bireysel özelliklerine göre ve yaş grubuna odaklı olarak verilen farklı eğitim sistemlerini kapsamaktadır. Gün içerisinde yapılan etkinlikler ve beraberinde ortaya çıkabilecek olan süreçlerde çocuğun eğitim ve alışma zamanları da değişiklik gösterebilmektedir.
Kreş Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Pek çok farklı özel kreşin, devlete bağlı kurumların bulunduğu günümüzde ebeveynlerin kreş seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında mümkün olduğunda çocuğun yapısına ve eğitim düzeyine özen göstermesi gerekmektedir. Ulaşım kolaylığının olması ve çok daha konforlu bir şekilde okula gidebilmesi çocuğunda zorlanmaması açısından önemlidir.
Kreş seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında diğer detaylar ise şu şekilde belirtilebilmektedir;
-Referans araştırması yapılmalıdır,
-Ulaşım kolaylığının olması gereklidir,
-Öğretmen kadrosunun özenle seçilmesi gereklidir,
-Sınıftaki öğrenci sayısına dikkat edilmelidir,
-Eğitim içeriğinin güçlü olmasına dikkat edilmelidir,
-Oyuncak ve materyal hijyenine özen gösteren kurumlar olması gereklidir,
-Okulun fiziki koşullarına da dikkat edilmesi gereklidir,
-Günlük beslenme, rutin, uyku süreci gibi süreçleri de incelenmelidir,
-Iletişim ağına dikkat edilmelidir,
-Okul psikoloğu olması gereklidir,
Kreş Görüşmesinde Neler Sorulmalıdır?
Ebeveynlerin kreş görüşmesi içerisinde sorması gereken temel detaylar kurumun işleyişi ile ilgili olmalıdır. Fiziki olarak ve eğitim süreci olarak özellikleri ve detaylarının incelenmesini sağlayacak sorular sorulması çok önemlidir. Aynı zaman da eğitim süreci ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak ve öğretmenlerle ilgilide detaylı bilgi edinmek çok önemlidir. Okulun günlük rutini ve çocuklara uygulanan eğitim süreci ile ilgili bilgi sahibi olabilmek adına kreş görüşmesi yapılmasına özen gösterilmelidir.
Kreş Seçimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kreşte oryantasyon süreci nasıl olmalıdır?
Çocuğun anne ve babasından ayrıldığı süreçte güvenli bağlarına zarar vermemek adına dikkatli davranılması çok önemlidir. Kreşte oryantasyon süreci adı altında en az 7 gün gün içerisinde birkaç saatlik zaman dilimleri elde etmeye ise dikkat edilmelidir.
Kreş Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Fiziki koşulları, okul içerisinde verilen branş dersleri, çok daha geniş kapsamlı içeriğe sahip okullarda kreş fiyatları arasında farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Farklı pek çok içeriğe sahip olan kreşler içerisinde ulaşım ve yemek gibi pek çok farklı konunun dahil edildiği süreçte kendi beklentilerinizin karşılandığı çocuğun kendisini iyi hissettiği alanlar olmasına özen gösterilerek fiyatlandırmanın ikinci planda bırakılması çok daha sağlıklı olacaktır.