Kruvaziyer sektörü, 2024 yılının başında büyük bir çıkış yaptı. Ocak ayında Türkiye'yi ziyaret eden yolcu sayısı 2023 yılına göre belirgin bir artışla 32 bin 686’ya yükseldi. Şubat ayında ise, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %500’e varan bir artış yaşandı. Geçen yılın şubat ayında 4 bin 895 olan yolcu sayısı, bu yıl 29 bin 826’ya çıktı.
Kruvaziyer turizmi Türkiye'ye çekildi
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, kruvaziyer turizminin, liman kentleri için önemli bir gelir kaynağı olduğuna dikkat çekti. Özkardeş, son dönemdeki büyük yolcu artışının, bölgedeki savaşlar nedeniyle turistlerin diğer destinasyonlara gitmektense Türkiye'yi tercih etmelerinden kaynaklandığını belirtti. İzmir, en fazla artış görülen limanlardan. Bu artışta Ege Denizi'ndeki sarsıntıların da etkisi var." diye konuştu.
“Burada çok büyük imkan var”
Oğuz Özkardeş, İzmir’deki ilgili kurumlarla kruvaziyer fuarlarına katıldıklarını ve gemi şirketleriyle işbirliği yaparak daha fazla turisti İzmir'e çekmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca, İzmir'deki gümrük işlemlerinin hızlandırılması ve güvenliğin artırılması konularında önemli adımlar atıldığını aktardı.
Oğuz Özkardeş "Bu artış bizim için fırsatçılık değil ama fırsat olmalı. Bu fırsat şehrimizin medeni görüntüsü, insanıyla, imkanlarıyla değerlendirilecek. Bunun için limanımızın imkanlarının geliştirilmesi önemli.
Gelen turist için burada çok büyük imkan var. Bergamamız, Efesimiz ve güzel şehrimiz var. Gelenler memnun kaldıkça, şirketler ticari getiri sağladıkça bunun daha sürdürülebilir ve sürekli olacağını göreceğiz." diyerek, liman altyapısının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.
Kuşadası, kruvaziyer turizminde lider
Kuşadası Turizm Derneği Başkanı Bülent İlbahar, Kuşadası'nın Türkiye'de kruvaziyer turizmi açısından başı çektiğini söyledi. Bülent İlbahar, "İlçe esnafı bu yıl yaşanan hareketlilikten gayet memnundu. Bu yılda büyük artış var. Geçen sene 500 seviyesindeki gemi sayısı bu yıl 600 civarında oldu. Şubat ayı iyi geçmişti, mart ayı da iyi geçiyor. Kuşadası canlandı ve gemilerin gelmesiyle esnafın tamamı dükkanlarını açıyor." dedi.
“Sarsıntılar artışa neden oldu”
Bülent İlbahar, Santorini Adası’ndaki sarsıntıların da turistlerin Türkiye’ye yönelmesine neden olduğunu belirtti ve "Yolcuların Kuşadası'na ciddi katkısı var. Esnaf para kazandı ve yolcuların gelmesini istiyor. Orta Doğu'da birkaç liman var. Bunlardan biri İsrail'deki bir liman.
Turistler, savaş nedeniyle oralara gitmeyerek Türkiye'yi tercih etti. O limanları tur listelerinden çıkardılar ve Kuşadası'na kaydırdılar. Santorini Adası'ndaki sarsıntılar da artışa neden oldu, oradan gelenler de var. İnşallah ülkemizde gelen turistleri güzel ağırlayıp kalıcı olması için çalışacağız." dedi.
“Kruvaziyer turizminde bizleri çok iyi nokta bekliyor”
Asaf Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Abdulsamet Ataşçı, son yıllarda kruvaziyer turizminin İzmir'deki limanlara artan ilgisiyle birlikte, şehirdeki esnafın da bu durumdan faydalandığını vurguladı. Abdulsamet Ataşçı, "Son yıllarda özellikle devletimizin limanlardaki artan hizmet kalitesi nedeniyle daha fazla talep görmeye başladık. İnşallah kruvaziyer turizminde bizleri çok iyi nokta bekliyor." diye değerlendirmelerde bulundu.