Bu artış, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlangıcından bu yana aylık bazda en yüksek artış olarak kaydedildi.

FAO Küresel Gıda Fiyatları Endeksi (FFPI), Eylül 2024'te Ağustos ayına göre yüzde 3 artış gösterdi ve bu oran, Mart 2022'den bu yana en büyük aylık artışı temsil ediyor. Eylül ayındaki endeks, Mart 2022'de ulaştığı zirvenin yüzde 22,4 altında gerçekleşti.

Aracı kurumlar: "SPK'nın 53 aracı kuruma kestiği ceza uygun değil" Aracı kurumlar: "SPK'nın 53 aracı kuruma kestiği ceza uygun değil"

FAO verileri, Eylül ayında küresel gıda enflasyonunun Türkiye'deki gıda enflasyonundan daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Türkiye'de Eylül ayında aylık gıda enflasyonu yüzde 2,48 olarak kaydedilirken, Ağustos ayında gıda fiyatlarında yüzde 1,1'lik negatif enflasyon yaşanmıştı. Küresel gıda fiyatlarındaki aylık negatif enflasyon ise sadece yüzde 0,2 olarak belirlenmişti.

Aylık en yüksek artış şekerde görülürken, FAO verilerine göre küresel tahıl fiyatları aylık bazda yüzde 3 artış, yıllık bazda ise yüzde 10,13 azalış gösterdi. Bitkisel yağ fiyatları, yüzde 4,6 artışla 2023 yılının en yüksek seviyesine ulaştı ve yıllık artış oranı yüzde 17,78 olarak kaydedildi.

Eylül ayında süt ürünleri fiyatları aylık bazda yüzde 3,8, yıllık bazda ise yüzde 21,7 oranında artış gösterdi. Et fiyatları aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 4,8 artarken, şeker fiyatları aylık yüzde 10,4 artış kaydetti, ancak yıllık bazda yüzde 22,7 geriledi. Şekerin aylık artışında, önemli bir üretici olan Brezilya'da meydana gelen olumsuz hava koşullarının etkili olduğu belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi