Tarım ve Orman Bakanlığı, tespit edilen kuş gribi vakası üzerine hızlı bir şekilde harekete geçti. Açıklamada, hastalığın yayıldığı bölgede gerekli önlemlerin alındığı ve bulaşma riski taşıyan hayvan, yumurta ve yemlerin imhasına başlandığı belirtildi. Ayrıca, salgın olarak nitelendirilebilecek bir durumun söz konusu olmadığı ifade edildi.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye’nin 2005 yılından bu yana bu virüsle yaşamayı öğrendiğini vurguladı. Konya'nın Meram ilçesindeki işletmede yapılan denetimler sırasında hastalığın tespit edilmesiyle birlikte bölgenin karantina altına alındığını belirten Afyon, "Şu anda durum kontrol altında. Sektör adına korkulacak bir durum yok. Oradaki hayvanların, yemlerin ve ham maddelerin giriş çıkışları kesinlikle önlendi. İnsanlar panik yapmasın. Piyasadaki yumurtalarımız kesinlikle ari bölgelerden gelen yumurtalardır." dedi.

Sektör temsilcilerinden güvence

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan ise Türkiye’nin göçmen kuşların göç yolu üzerinde yer aldığını belirtti. Meram bölgesindeki yumurtacı tavuklarda, yabani kuşlardan bulaşmış olabileceği düşünülen hastalık tespit edildiğini söyleyen Kaplan, "Bakanlık hızla hastalığın tespit edildiği 10 kilometre çapındaki alanı karantinaya aldı. Hastalıklı hayvanların itlaf edilmesi kararı verildi. Etlik piliç ve diğer illerdeki yumurtacı kanatlı üretiminde herhangi bir problem söz konusu değil." diye konuştu.
Kaplan, sektörde geçmişte benzer vakaların yaşanmış olması nedeniyle tecrübeli olduklarını ifade etti. "Broiler" olarak adlandırılan etlik veya sofralık yumurta üreten diğer tesislerde herhangi bir risk bulunmadığına dikkat çeken Kaplan, "Oradaki hayvan varlığı itlafı devam ediyor. Ardından hızlıca o bölgede dezenfeksiyon işlemleri yapılacak ve karantina süresi devam edecek." dedi.

Akademik Bakış: Tehdit yok

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akan, kuş gribinin dünyanın her yerinde görülebileceğini ve son dönemde vaka sayısının arttığını söyledi. Özellikle Kuzey ve Orta Avrupa ile Kuzey Amerika ülkelerinde vaka sayısının yüksek olduğunu belirten Akan, Türkiye’deki durumun normal olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Akan, "Bakanlık tarafından olayın kontrol edilmesi, geçmiş yıllardaki deneyimlerle büyük bir avantaj sağlıyor. Önlemler alındığında hastalığın insan sağlığı açısından herhangi bir tehlikesi yoktur. Şu an için insan sağlığıyla ilgili herhangi bir tehdit söz konusu değil." şeklinde konuştu. Ayrıca, bakanlığın hastalıkla ilgili gereken önlemleri başarıyla uyguladığını ifade eden Akan, sektörün de bu süreçte Bakanlıkla birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Akan, Türkiye’nin hem iç tüketimi karşılarken hem de ihracatçı bir konumda olduğunu belirtti. Böyle bir vaka çıktığında, bazı ülkelere ihracatın engellenebileceğine dikkat çeken Akan, "O nedenle bu vakaların kontrolü ve takip edilmesi, iç tüketimin devamlılığı ve ürünlerin yurt dışı pazarlara sunulması açısından kritik bir süreçtir." dedi.

Kaynak: AA