Kuzey Kore kısa bir süre önce ilk defa denizaltılarını Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne kaydettirdi.
Bu adım ile Kuzey Kore’nin denizaltı filosunu meşrulaştırma ve potansiyel olarak denizaşırı operasyonlara hazırlanma niyeti taşıdığı düşünülüyor.
Öncelikle Kore Yarımadası çevresindeki kıyı sularında faaliyet gösterecek olan 11 adet Sang-O II sınıfı denizaltının 2004-2006 yılları arasında inşa edildiği bildiriliyor. Ancak askeri uzmanlar bunların muhtemelen 1990'larda inşa edilen eski modellerin geliştirilmiş versiyonları olduğunu belirtiyor.
8.24 Yongung, Kuzey Kore'nin önceki denizaltıdan fırlatılan balistik füze (SLBM) denemelerinde yer almasıyla biliniyor, ancak yapım yılı 2016 olarak listeleniyor. En yeni denizaltı olan Hero Kim Kun Ok'un 2023 yılında inşa edildiği ve 10 SLBM fırlatma tüpü ile donatıldığı kaydedildi.
Envanterdeki bütün denizaltılar örgüte bildirilmedi
Kuzey Kore’nin Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne kaydettirdiği denizaltılar, donanma envanterinde yer alan tüm denizaltıları kapsamıyor.
Kuzey Kore'nin bu denizaltıları IMO'ya kaydettirme yönündeki ani kararı, özellikle de 70 denizaltıdan oluşan tahmini filosunun sadece bir kısmının listelendiği düşünüldüğünde, çeşitli soruları gündeme getiriyor.
Kuzey Kore'nin Çin ve Rusya ile ortak denizaltı tatbikatlarına hazırlanıyor olabileceğine dair spekülasyonlar var.
Denizaltıların durumu iyi değil
Kayıtlı denizaltıların çoğu eski ve uzun mesafeli operasyonlar için uygun olmasa da, komşu ülkelerin kıyı sularında hala operasyonel olabilir.
Yakın zamanda tescil edilenler de dahil olmak üzere Kuzey Kore'nin denizaltılarının çoğu eski ve ülkenin karasularından uzakta operasyonlarını sürdüremeyebilir.
Balistik füze taşıma kapasitesine sahip iki denizaltı hala geleneksel dizel gücüne dayanıyor, bu da operasyonel menzillerini ve Kuzey Kore suları dışındaki lojistik sürdürülebilirliklerini sınırlıyor.