Manisa Büyükşehir Belediyesi, 8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü dolayısıyla önemli bir eğitim semineri düzenledi. MASKİ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Meliha Çavuşoğlu Kılınçlar ve Halk Eğitim Şube Müdürü Serap Gücüyen katıldı. Ayrıca, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki MABEM ve ÇKSM öğretmenleri ile Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın Çocuk Eğitim Merkezleri'nde görev yapan öğretmenler de etkinlikte yer aldı.

Salihli'de 182 judocu kuşak atladı Salihli'de 182 judocu kuşak atladı

Belirtiler ve tedavi yöntemleriBelirtiler ve tedavi yöntemleri

Seminerde, disleksinin tanımı, belirtileri ve tedavi yöntemleri üzerine bilgiler verilirken, disleksili çocukların eğitim süreçlerinde karşılaştıkları zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelme stratejileri üzerinde duruldu.

Türkiye’nin ilk resmi disleksi merkezi olan İzmir Akademi Disleksi'nin kurucu uzmanları Mine Gür ve Gökhan Karatepe, disleksinin yalnızca bir öğrenme güçlüğü olduğunu ve uygun yaklaşımlarla aşılabileceğini belirtti.

Disleksi hakkındaDisleksi hakkında

Disleksi, beynin yazılı dili işleme biçimini etkileyen, zekayla ilişkili bir problem olmaksızın okuma, yazma ve heceleme güçlüklerine yol açan dil temelli bir öğrenme bozukluğudur. Bu durum, genellikle çocukluk döneminde fark edilse de, bilinen bir sorun olarak yaşam boyu devam edebilir ve "gelişimsel disleksi" olarak adlandırılır. Disleksi, beynin dil işleme alanlarındaki bireysel farklılıklarla ilişkilidir ve bu, kişinin okuma sırasında beklenmedik sorunlar yaşamasına neden olur.

Disleksi, zeka, işitme veya görme ile ilgili bir problem göstermeyen çocuklar için, genellikle okul hayatında başarılı bireyler olmalarına rağmen zorluklar yaratabilir. Genetik faktörlerin öne çıktığı disleksinin kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, eğitimler, yönlendirmeler ve disleksi testleri sayesinde bu sorunların üstesinden gelinmesi hedeflenmekte.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY