GENEL HABERLER

Manisa'da üzümler yandı! Yaprak ticareti yanıkları artırıyor!

Asma yaprağı ticareti, Manisa'da üzümleri kuruttu. Geçen yıl Manisa'da bin 500 ton asma yaprağı ihracatı yapılmıştı. 2024'te ise bu rakamın 2 bin tona çıkması beklenirken, uzmanlardan uyarı geldi: Yaprak toplama işlemlerinden uzak durun!

ALPER TEMİZ - Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, sosyal yaşam kadar tarımı da olumsuz etkiliyor. Türkiye'nin bazı coğrafyalarında, aşırı sıcak ve düzensiz nem nedeniyle ürünlerde kurumalar ortaya çıkmıştı. Son dönemlerde Ege Bölgesi'nin birçok yerinde çıkan orman yangınları ise bölgede ısı derecesini yükselterek tarımda olumsuz etkiler yarattı. Haziran ayının ilk haftalarından bu yana sıcaklıklarda yaşanan artışla birlikte, suyun verimsiz kullanımı, tarım ürünlerine ikinci darbeyi vurdu ve Türkiye'nin üzüm başkenti Manisa'da, birçok bağda yanıklar meydana geldi. Yanıkların ortaya çıkma nedeninin temelde, sıcaklıkların normalin üstünde olması gösterilse de, üzüm üreticilerinden bir başka tespit daha geldi. Türkiye'de üzüm yaprağı ticaretinde yaşanan artış, çoğu zaman zarar etme noktasına gelen üreticilerin kârını artırıyor ancak aşırı asma yaprağı koparılmasının, yine aşırı sıcaklarla birleşmesi sonucu, bu defa üzümlerin yanmasına neden olduğu aktarıldı. Sarıgöl Üzüm Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yusuf Tüfekçi, "Bağcı, elbette yapraktan gelir elde ediyor, etmelide. Ancak aşırıya kaçan ve bilinçsizce toplanan yapraklar, üzümlerin açılmasına ve yanmasına neden oldu" dedi.

"Üreticilere uyarılarımız var"
Yaprakların toplanmasının da belli bir tekniği olduğunun altını çizen Tüfekçi, "Yapraklar toplanırken şapka gibi üzümü koruyacak biçimde bu işlem gerçekleştirilmelidir. Ancak sorunumuz sadece bu da değil. Bir diğer konumuz suyu az olan yerlerde de yanmalar söz konusu. Üzümde gerçekleşen yanmaların birden fazla sebebi vardır; bitkinin zayıflığı ve az su verilmesi de yanmalara neden olmaktadır. Bitkinin yeterli su alması yanmayı yüzde 60 oranında engelliyor. Üreticiler üzüm fiyatlarının belli bir mevsime yansıması nedeniyle, yapraktan da gelir elde etmeyi tercih edebiliyor. Bu sene, yaprağa çok fazla talep de var. Yıllardır ilk defa Temmuz ayına sarkacak şekilde yaprak alımı yapılıyor. Önümüzde Ağustos ayı var ve bizi yine sıcak günler bekliyor. Sofralık yapan Sarıgöl'deki üreticilere ise uyarımız, bağlarını mutlaka örtmeliler. Bağcılığı dört dörtlük yapmak zorundayız. Bunun için şeffaf örtüler bulunuyor. Eğer maliyetleri uygunsa, bağların örtülmesi gerekiyor bu örtülerle. Ancak üreticilerde maalesef şöyle bir alışkanlık da var; bir internet sitesine girerek 'Bağımda yanma var ne yapmalıyım?' diye araştırma yapıyor. Bu davranış hatalıdır. Ellerine iki yaprak alıp il veya ilçe tarım müdürlüklerine 'Bu yanmanın sebebi nedir?' diye sorulmalı. Bu işi yetkililerle halletmeleri gerekiyor. Ancak bunu yapmıyorlar, danışman kullanmaya ve birilerine sormaya, belli konularda yetkililere danışarak işleri yürütmeye mecburuz" açıklamasını yaptı.


"Aşırı sulamalar söz konusu"
Bir diğer konu olan 'su israfı'na da vurgu yapan Tüfekçi, "Sulamalar aşırı fazla yapılıyor. Su konusunda tasarruf tedbirleri almak zorundayız. Kuraklık söz konusu ve tarımsal üretimin daralması söz konusu. Damla sulama olan yerlerde bir saatte 4 ton su dökülüyor. 5 saatte ise 20 ton su akıtılıyor. Su tasarrufu bu nedenle şarttır. Suyu sistemli bir şekilde ve toprağın nem oranını da etkili şekilde ölçen yazılımlar var. Havanın sıcaklığına göre su vererek hem su tasarrufu yapılır hem de yeterli sulamayla yanma engellenir" bilgisini paylaştı.

"Bu yıl yaprak toplamaktan kaçınmalılar"
Üzümün hassas bir meyve olduğunu ifade eden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mevsim normallerinin üstünde bir sıcaklık hissediyoruz. Bağ, narindir ve en önce yapraklarından kurur ve kuruma hızla meyvelere geçiyor. Güneş yanıkları, üzümde hızlı gerçekleşmektedir. Bizim tavsiyemiz, işçiliklerin mümkün olduğunca gece vakitlerinde gerçekleştirilmesi yönünde. Bazı dönemlerde yaprak alma işlemleri yapılır ancak çiftçiler bu işlemlerden bu yıl kaçınmalılar" dedi.