Konferansa; Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili Mustafa Kuleli, İGC Önceki Dönem Başkanı Misket Dikmen, İGC Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, İGC Genel Sekreteri Reşat Yörük, İGC’nin Meslek İlkelerini İzleme ve Disiplin Kurulu Üyeleri Emin Varol, Gönül Soyoğul, Nedim Bubik, Duygu Özsuphandağ Yayman, Salih Soysal ve gazeteciler katıldı.

“ETİK DEĞERLERE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”“ETİK DEĞERLERE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”

Konferansın açılış konuşmasını yapan İGC Başkanı Dilek Gappi gazetecilikte; habercilik ruhu taşıyan gerçek gazetecilerin ve etik değerlerin vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Başkan Gappi, en kıymetli çabalarının ise istihdam yaratmak ve etik değerleri yaşatan, habercilik ruhunu yeniden yükselten bir anlayışı hayata geçirmek olduğunu ifade etti. Etik değerlere sahip çıkmak zorunda olduklarını, gazetecilikte etiğin bahanesinin olmadığını vurgulayan Başkan Gappi, etik değerler üzerinden habercilik yapmayanların mesleği temsil edemeyeceğinin altını çizdi.

Başkan Gappi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Basın Konseyi Yüksek Kurulu’nda temsil edilmesinden kıvanç duyduğunu, Basın Konseyi’nin ulusal alanda özel bir simge olduğunu da dile getirdi. Başkan Gappi, medyadaki etik sorununa karşı İGC ve Basın Konseyi’nin güçlerini birleştirerek, hep birlikte önlem alması ve mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

“ÇIKAN KARARLAR YAPTIRIM”

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ise konferansta Basın Konseyi’nin temel amacının; basın özgürlüğüne sahip çıkmak, medya etik alanındaki ihlalleri kendi koridorunda ele almak ve devlet ile halk arasında bir uzlaşı imkânı sağlamak olduğunu ifade etti. Basın Konseyi’nden çıkan kararların yaptırım olduğunu söyleyen Başkan Türenç, bu duruma ‘basın koridorunda ayıplanma’ dendiğini de belirtti.

“ETİK OLMAZSA MEDYA OLMAZ”“ETİK OLMAZSA MEDYA OLMAZ”

Başkan Türenç, Basın Konseyi olarak hem mesleğin etik değerlerini gazetecilere hatırlattıklarını hem de etik değerlerin doğruluğunu korumak için çaba sarf ettiklerini söyledi. Medya etiğinin 16 maddesinin gazetecilerin anayasası olduğunu ifade eden Başkan Türenç, “Her gazeteci bu maddeleri içselleştirmeli ve benimsemeli. Gazetelerde bu maddeler asılı olarak yer almalı. Çünkü etik olmazsa medya olmaz. Medya etiğine bağlı kaldıkça da kimse bizi durduramaz” dedi.

Kaynak: BÜLTEN