Merkez Bankası'nın geçen hafta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulduğu özetlendi.

Toplantı özetinde, yakın dönemdeki göstergelerin yurt içi talebin, enflasyonist seviyede kalmasına rağmen yavaşladığını doğruladığı ifade edildi.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar, beklentiler öngörülen tahmin aralığına yaklaşana dek sıkı para politikasının devam edeceği bildirildi.

Temmuz ayında aylık tüketici enflasyonunu artıracak unsurlar olarak enerji, işlenmemiş gıda ile alkol-tütün gruplarına dikkat çekildi.

TSKB duyurdu: 500 milyon dolarlık tahvil ihracı için çeşitli bankalar yetkilendirildi TSKB duyurdu: 500 milyon dolarlık tahvil ihracı için çeşitli bankalar yetkilendirildi

Toplantıya ilişkin özetler şöyle:

Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir

Daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporu'nda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği değerlendirilmektedir

Parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla kur korumalı mevduat hesaplarındaki çözülmeyi hızlandıracak nitelikte politika adımları atılmıştır.

Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin bir zayıflama kaydetmiştir.

Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır.

Hizmet sektöründe hâkim olan fiyatlama davranışı önemli bir atalete ve şokların enflasyon üzerindeki etkilerinin uzun bir süreye yayılmasına neden olmaktaktadır.

Öncü göstergeler temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmektedir.

Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörülmektedir.

Öncü göstergeler temmuz ayında aylık tüketici enflasyonunu yukarı çekecek kalemlerin enerji, işlenmemiş gıda, alkol-tütün grupları olduğuna, buna karşın bu grupların dışlandığı çekirdek göstergelerde artışın görece daha sınırlı seyrettiğine işaret etmektedir.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.

Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi