Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunun sunumu için kameraların karşısına geçti. 

Karahan, ilk kez net ihracatın yılllık bazda büyümeye pozitif katkı verdiğini ve ikini çeyrekte yurt içi talepte yavaşlama görüldüğünü söyledi.

Yıl sonu enflasyonu için yüzde 38 tahmini korunurken enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın sürdüğü belirtildi.

Denizli’de pamuk hasadı başladı Denizli’de pamuk hasadı başladı

Fatih Karahan, para politikasındaki sıklığın korunmaya devam edeceğini ve bu sıkı duruş ile TL varlıklarına ilginin arttığını açıkladı.

Ekran Resmi 2024 08 08 10.55.30

Karahan, dezenflasyon sürecinin beklenilen gibi başladığını ve kredi büyümesindeki yavaşlamanın daha belirgin hale geldiğini belirtti.

Fatih Karahan "Önceki rapor döneminden bu yana tek değişmeyen unsur, para politikasındaki kararlı tutumumuzdur. Küresel ekonomik toparlanma, özellikle hizmetler sektörünün liderliğinde sınırlı bir şekilde devam ediyor. Bazı gelişmiş ülkeler faiz indirimlerine başlamış durumda. Son dönemde enerji fiyatları dalgalı bir seyir izledi. 2024'te küresel büyümenin sınırlı, 2025'te ise daha belirgin bir artış göstermesi bekleniyor. İkinci çeyrekte iç talepte bir yavaşlama gözlemleniyor ve sıkılaşmanın ihtiyari harcamalarda etkisini gösterdiği görülüyor. Üçüncü çeyreğe dair öncü göstergeler, iç talepteki normalleşmenin devam edeceğini işaret ediyor." dedi.

"İkinci çeyrekte çıktı açığı azaldı"

Fatih Karahan, ikinci çeyrekte çıktı açığının azaldığını ve bu azalmanın üçüncü çeyrekte de devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, "İç talep, ikinci çeyrekte enflasyonist seviyelerde olsa da yavaşlıyor. Sıkı politikamız sonucunda iç talepte bir dengeleme süreci devam edecek. Yıllık enflasyonla birlikte aylık enflasyon gelişmelerini de yakından takip ediyoruz. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama sürüyor. Temmuz ayında yapılan fiyat düzenlemeleri nedeniyle geçici bir artış yaşandı ve bu ayarlamaların etkisini 1,4 puan olarak hesaplıyoruz. Hizmet enflasyonu yavaşlamış olmasına rağmen, temel mallara kıyasla yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. Atalet hizmet grubunda, mal grubuna göre daha belirgin bir şekilde yüksek. Ana gruplar arasında, kira enflasyonu hâlâ yüksek seviyelerde seyrediyor. Ancak, yıllık kira enflasyonunda bir azalma eğilimi gözlemleniyor." dedi.

Fatih Karahan ayrıca manşet enflasyondaki düşüşle birlikte tüm sektörlerin beklentilerinin azalacağını söyledi ve açıklamasına "Temel mal grubunda fiyat artışları sınırlı kaldı ve bazı ürünlerde fiyat düşüşleri yaşandı. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yaklaşması kritik bir öneme sahip. Tüketicilerin enflasyon beklentileri, piyasa katılımcılarının tahminlerinden yüksek. Manşet enflasyondaki düşüşle birlikte, tüm sektörlerin beklentilerinin azalması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında işlemlere başlayarak likidite fazlasını sterilize edeceğiz. Mevduat faizlerinde enflasyon ve kur beklentileri de belirleyici oluyor." ifadelerini kullanarak devam etti.

"2024 gıda enflasyonu tahmini sabit kaldı"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 gıda enflasyonu tahmininin yüzde 35,5'te sabit kaldığını söyledi.

Karahan "Yabancı kredi sınırlamasının etkisi ile büyüme yavaşladı. TL mevduatların payı yıl sonu hedefini aştı.Sermaye girişleri jeopolitik gelişmelere bağlı olarak oynaklık gösterebilir. 2024-2025 ve 2026 tahminlerinde değişime gitmedik. 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38'de kaldı. 2025 yıl sonu tahmini yüzde 14, 2026 yıl sonu tahmini yüzde 9 olarak korundu. Enflasyon yılın geri kalanında istikrarlı olarak gerileyecek." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi