Amerika Birleşik Devletleri merkezli Bloomberg, Denizbank, Garanti BBVA ve QNB Finansbank gibi Türkiye’deki dev bankaların depreme dayanıklı binalar aradığını belirtti.
Kaynak, bu bankaların Ankara’da operasyonlarını kesintisiz sürdürebilmesi için yedek ekipler kurmayı hedeflediğini de aktardı.
Bloomberg'in iddiasına göre, Denizbank, geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul’daki genel merkez binasını satın almış olmasına rağmen, sessizce alternatif yerleşke arayışına girdi. Bu hamlenin arkasında, iş planlarındaki bir değişiklik değil, olası bir büyük depremin yattığı belirtiliyor.
Denizbank'ın yanı sıra Garanti BBVA, QNB Finansbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası da deprem sonrası operasyonel sürekliliği sağlamak amacıyla benzer hazırlıklar yapıyor. Bloomberg, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın da (TCMB) depreme karşı önlem almaya başladığını aktardı.
Kaynağa göre TCMB, İstanbul’da inşa edilen Finans Merkezi’nden bazı birimlerini yeniden Ankara’ya çağırdı.
İstanbul’da sanayi ve ticaret risk altında
İstanbul'un Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakınlığı, ve bu fay hattının Batısında (Marmara Denizi civarında) beklenen deprem sanayi ve ticaret sektörünü alternatif çözümler geliştirmeye yönlendirdi.
Deprem riski nedeniyle Denizbank ve diğer büyük bankalar, operasyonlarının bir kısmını Ankara’ya kaydırarak yedek ekipler oluşturuyor. Bloomberg, İstanbul'un hem sanayi üretimi hem de uluslararası tedarik zincirleri açısından önemli bir merkez olduğunu vurguladı.
Şehrin stratejik konumunun, Türkiye ekonomisinin merkezi olarak kabul edildiği ve depreme karşı alınacak önlemlerin yalnızca bankalarla sınırlı kalmaması gerektiği, diğer sektörlerin de bu konuda sorumluluk alması gerektiği ifade edildi. Bloomberg, İstanbul'daki sanayi tesislerinin yüzde 80'inin 1999 yılındaki deprem öncesinde yapıldığını ve bu yapıların günümüzün modern deprem yönetmeliklerine uygun olmadığını hatırlattı.
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, bu eski yapıların büyük bir risk taşıdığını ve gerekli önlemler alınmazsa ülkenin büyük bir bedel ödeyebileceğini belirtti. Ayrıca, Bloomberg, deprem hazırlıklarının yalnızca sigorta kapsamıyla sınırlı olmadığını ve ekonomik etkilerinin de büyük olduğunu belirtti. Uzmanlar, olası büyük bir depremde İstanbul ekonomisinin 300 milyar dolarlık bir zarara uğrayabileceğini öngörüyor.