Son günlerde sosyal medya ve basında sıkça gündeme gelen "okullarda temizlik hizmetleri" konusuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı, kamuoyuna yönelik kapsamlı bir açıklama yaptı. Bakanlık, temizlik hizmetleri konusunda ortaya atılan iddialara yanıt vererek, kamuoyunu bilgilendirdi.
Açıklamada, Türkiye genelinde 60 bin 487 okulun temizliğinin ve temizlik malzemelerinin tedarikinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldığı vurgulandı. Bakanlık, okullardaki temizlik hizmetlerinin yürütülmesinde şu anda 49 bin 578 kadrolu temizlik personelinin görev aldığını belirtti. Ayrıca, istihdama katkı sağlamak amacıyla bu yıl başlatılan "İşgücü Uyum Programı (İUP)" kapsamında yarı zamanlı olarak 120 bin kontenjan ayrıldığı ve bu programın bu yıl ilk kez uygulanmasından kaynaklanan yeterli başvuru olmaması nedeniyle bazı gecikmeler yaşandığı ifade edildi.
"Temizlik personeli sayısı 143 bini aştı"
Türkiye genelindeki 60 bin 487 okulda; 49 bin 578 kadrolu, 30 bin Toplum Yararına Program (TYP) personeli ve 63 bin 777 İşgücü Uyum Programı (IUP) personeli olmak üzere toplamda 143 bin 355 temizlik personelinin görev yaptığı belirtildi. Bakanlık, İUP kapsamında Bakanlığa tahsis edilen 120 bin kontenjanın tamamlanma sürecinin de halen devam ettiğini ve okullarda görevli temizlik personeli sayısının önceki yıllara göre 110 binden 143 bin 355’e çıkarıldığını duyurdu.
Bakanlık, temizlik şartlarının uygunluğunun değerlendirilmesi amacıyla sahada bulunan yaklaşık 8.000 "Okulum Temiz Tetkik Görevlisi"nin okullarda temizlik ve hijyen şartlarını bizzat yerinde denetlediğini belirtti. Bakanlık ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen eğitimler sonucunda yetkilendirilen bu görevliler, okullardaki hijyen ve temizlik şartlarının sürekli olarak kontrol edildiğini ifade etti.
"Siyasi şov malzemesi yapılması etik değildir"
Bakanlık açıklamasında, belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla hukuki sınırlar içinde karşılıklı çalışmanın önemsendiği ancak bu sürecin siyasi malzeme haline getirilmesinin etik olmadığı vurgulandı. Herhangi bir protokol olmadan ve gerekli tedbirler alınmadan atılacak adımların kamu hukuku açısından yanlış olacağı ifade edildi.
Bakanlık, 2.217 okulun bulunduğu bir ilde, 13 okulda bir gün temizlik yapılarak “ildeki bütün okulların temizliği her gün yapılıyor” görüntüsü verilmesinin ahlaki ilkeler açısından sorunlu olduğunu belirtti. Açıklamada, bazı belediyelerin, "okullarda temizlik sorunu varmış gibi" bir algı oluşturmaya çalıştığı iddia edildi.
Açıklamada, münferit bazı olumsuz görüntülerin kullanılarak tüm okulların ve yönetimlerin zan altında bırakılmasının kamuoyunca "samimiyetten uzak siyasi bir şov ve hizmet götüremedikleri topluma karşı bir manipülasyon" olarak değerlendirildiği ifade edildi. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim kurumlarında siyaset yapılmasına kesinlikle göz yummayacağını vurgulayarak, "Fikri hür, vicdanı hür" nesiller yetiştirmekle mükellef olan okulların siyasete malzeme yapılmaması gerektiğini belirtti. Bakanlık, bu konuda herkesin azami hassasiyet göstermesinin en temel vatandaşlık görevlerinden biri olduğunu belirtti.