İsrail'in Filistin'e saldırıları nedeniyle, İsrail'e destek veren ya da menşei ülkesini bilmeyen markalar boykot edilmeye başlandı. Dünya genelinde büyük yankı bulan bu boykot hareketi 2023 yılı Ekim ayından beri sürüyor.
Günlük hayatta kullanılan birçok ürün bu konuda gelişen hassasiyet sebebiyle araştırmaya ve sorgulanmaya başlandı. Bu durumla beraber yerli ürünler kullanmaya başlayan vatandaşlar, son zamanlarda yerli şampuanlara yönelirken hangi markaların Türk malı olduğu merak konusu. Peki, yerli şampuan markaları nelerdir? Beraber inceleyelim…
Yerli Şampuan Markaları
İsrail ürünlerinin boykot edilmesi nedeniyle gıdadan kozmetiğe, temizlik ürünlerinden kişisel bakım ürünlerine kadar birçok kategoride yerli ürünler tercih edilmeye çalışılıyor. En çok tüketilen kişisel bakım ürünlerinden biri olan şampuanlar da bu kapsamda değerlendirilebilir.
Son yıllarda yerli malların daha fazla tercih edilmesi durumu boykot hareketiyle beraber daha da önem kazandı. Bu durum kişisel bakım ürünlerine ve dolayısıyla şampuanlara da yansıdı. Sizler için yerli şampuan markalarını listeledik…
Yerli şampuan markaları aşağıdaki gibidir:
- Bioxcin
- Bioblas
- BioBellinda
- Duru
- Dalin
- Otacı
- Ersağ
- Naturalive
- Spumy
- Faber Naturex
- Maruderm
- Doa Kozmetik
- İpek
- DP
Bioxcin
Bir Türk markası olarak Bioxcin, Bioxcin ve Bioder markalarının sahibi Cihat Dündar tarafından 2002 yılında kurulmuştur. Yerli bir marka olan Bioxcin boykot olmayan şampuan markaları arasında yer alıyor.
Bioblas
Bioblas 2008 yılında İzmir’de saç dökülmesini önlemek amacıyla şampuanlar üretmek üzere kurulmuş yerli bir markadır. Patentli ürünleri bulunan marka tamamen yerlidir ve boykot listesinde yer alamamaktadır.
BioBellinda
2014 yılında başlatılan helal kozmetik belgelendirme hizmetleri kapsamında Türkiye'nin ilk 'helal kozmetik belgeli' markası BioBellinda Hüseyin Kullemci ve Suheyla Kullemci tarafından kurulmuştur. Yerli malı şampuanlar arasında yer alan BioBellinda boykot listesinde yer almamaktadır.
Duru
Duru, Türkiye merkezli bir kişisel bakım ve temizlik ürünleri markasıdır. 1980 yılında kurulan Duru, kökleri Türkiye'ye dayanan ve kaliteli ürünleriyle dikkat çeken bir marka olarak bilinmektedir. Sabunlarıyla da bilinen Duru, boykot şampuan markalarına da iyi bir alternatif olmaktadır.
Dalin
Dalin, bebek bakımında çeşitli ürünlere sahip uluslararası bir markadır. Türk şirketi, Kopaş Kozmetik & Pazarlama A.Ş tarafından 1983 yılında üretilmiştir. Kopaş ise İstanbul merkezli Bilfar Holding'in bünyesindedir. Dolayısıyla Dalin, boykot listesinde yer almamaktadır.
Otacı
Otacı, Meral Kurtsan tarafından kurulmuş ve 60 yılı aşkın süredir üretime devam eden bir Türk markasıdır. Bitkisel içerikleriyle öne çıkan Otacı yerli malı şampuan markaları arasında da öne çıkmaktadır.
Ersağ
Ersağ, aynı zamanda yönetim kurulu başkanı olan Bekir Sarı tarafından Denizli’de kurulmuş yerli bir kişisel bakım ve temizlik ürünleri markasıdır. Ersağ, boykot listesinde yer almamaktadır.
Naturalive
2013 yılında Kudret Livaoğlu, Kosgeb girişimci desteği ile "Natural Yaşam Ürünleri İth. İhr. Tic.” adlı firmayı kurarak kozmetik alanındaki faaliyetlerine başlamıştır. Naturalive tamamen yerli bir markadır ve boykot listesinde yer almamaktadır.
Spumy
2011 yılın Ekim ayı itibariyle kişisel bakım ve kozmetik temizlik ürünlerinde 40' a yakın Helal Ürün Sertifikası ile Spumy markası Türkiye' nin ilk ve tek kozmetik ve temizlik ürün markası olarak kurulmuştur. Yerli şampuan markaları arasında öne çıkmaktadır.
Faber Naturex
Faber Kimya & İlaç", 1994 yılında uzman kimya mühendisleri tarafından kurulan bir kimya üretici şirkettir. Faber Naturex ise bu şirketin kişisel bakım ürünleri markasıdır. Yerli bir marka olan Faber Naturex boykot markalar yerine alternatif olarak tercih edilebilir.
Maruderm
Maruderm, Türkiye'nin son yıllarda öne çıkan kozmetik markalarından biridir. Maruderm yerli kişisel bakım ve kozmetik ürünleri üretmektedir. Şampuan açısından da çeşitliliği olan marka, boykot listesinde yer almamaktadır.
Doa Kozmetik
Özcan Yılmaz tarafından kurulan Doa kozmetik, son yılların hızla büyüyen markaları arasında yer almaktadır. Uygun fiyat politikasıyla dikkat çeken marka, tamamen yerli üretim yapmaktadır. Bu nedenle tercih edilebilir.
İpek
İpek şampuan, Türkiye'nin yerli bir markasıdır. 1974 yılında kurulan ipek şampuan, o günden beri Türkiye'de üretilmekte ve satılmaktadır. İpek şampuan boykot listesinde bulunmamaktadır.
DP
Yüzde yüz yerli üretim olan DP şampuan, Tat Kimya Sabun ve Gliserin A.Ş bünyesinde yer almaktadır. Geniş kullanıcı kitlesine sahip olan marka, boykot listesinde yer almamaktadır.
Diğer Şampuan Markaları
Pantene hangi ülkenin?
Pantene, kadınlar için şampuan ve saç bakım markası olarak bilinen bir markadır. İlk olarak Hoffmann-La Roche tarafından geliştirilmiş ve 1985 yılında Procter & Gamble tarafından satın alınmıştır. Pantene, İsviçre merkezli bir kozmetik markasıdır.
Urban Care hangi ülkenin?
Urban Care, İsrail merkezli bir şirket değil, İsviçre merkezli bir şirkettir. Urban Care, kişisel bakım ürünleri üreten bir markadır. Şirket, sağlıklı ve çevre dostu kişisel bakım ürünleri geliştirme ve üretme konusunda faaliyet göstermektedir.
Urban Care’in İsrail ile dolaylı olarak bağlantısı olup olmadığı hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir.
Dove ne malı?
Dove Unilever çatısı altında yer alan bir markadır.