İlk kez İstanbul Fuar Merkezi’nde tanıtılan geminin maketinde, gemi ile ilgili birçok ayrıntı yer aldı.

MUGEM, 50 adet platform kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlandı; bu kapsamda geminin hangarında 30, uçuş güvertesinde ise 20 hava aracı bulunması öngörülüyor.

Dikey atım lançerleri ile donatılan gemide, HÜRJET, Bayraktar TB3, KIZILELMA ve ANKA-III gibi modern askeri hava platformlarının maketleri de sergilendi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, düzenlenen törenlerde yaptığı açıklamada, TCG ANADOLU'dan sonra inşa edilecek ikinci uçak gemisi hakkında bilgi verdi. Yeni geminin, 260-280 metre boyutlarında olmasının planlandığını ifade eden Tatlıoğlu, bu projenin Deniz Kuvvetleri için stratejik bir kazanım olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni'nde Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Uçak Gemisi inşasına yönelik kararlar hakkında açıklamalarda bulundu. 2024 yılının Ocak ayında yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Milli Uçak Gemisi’nin inşasıyla ilgili önemli kararların alındığı belirtildi.

Milli uçak gemisinin teknik özellikleri

Milli Uçak Gemisi, 60.000 tonluk bir deplasman kapasitesine sahipken, 285 metre uzunluğunda ve 25 knot maksimum hızla seyredebiliyor.

Gemi, 400-500 kişilik bir mürettebatı barındırabilecek şekilde tasarlanmış ve 10.000 deniz mili menzil sunarak, ikmaller olmadan en az 60 gün operasyonel kapasite sağlayabiliyor.

Üstün deniz tutuşu, denge ve yüksek manevra kabiliyeti gibi yeteneklerle donatılan bu proje, Türkiye'nin deniz kuvvetlerini daha da güçlendirerek stratejik bağımsızlığını artırmayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi