Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümü öğrencileri, yaklaşık üç ay süren araştırmaların ardından İzmir'in Urla ilçesindeki Karantina Adası ve çevresiyle ilgili projeler üretti. Öğrenciler, "su bilinci, Urla'da yağmur suyu hasadı, sulu boya, yer altı devinimi, kaybolan mekanlar, Urla'nın kentsel dokusu, sıfır çizgisi, kaybolan tarih" gibi konularda bir yıl boyunca detaylı çalışmalar yaptı. Bu projeler, Urla Tahaffuzhane binasında düzenlenen bir sergide izleyicilerle buluşturuldu. Sergi açılışında, dereceye giren projelere teşekkür plaketi verildi. Ayrıca, Urla'nın tarihi ve arkeolojik zenginliklerini koruma noktasında karşılaşılan zorluklar vurgulandı.

Karantina Adası ve Urla'nın korunması amacıyla yapılan projeler

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Doğan Demirel, projelerin önemine değinerek, Karantina Adası'nın 1865 yılından bu yana çeşitli amaçlarla kullanıldığını ve bu tarihi alanın müze olarak kullanılmasının planlandığını belirtti. "Bu projeleri ileriye dönük olarak kullanacağız" diyen Demirel, Karantina Müzesi oluşturma niyetlerini ifade etti. Ayrıca, Karantina Adası’nın birinci derece sit alanı olduğundan, ziyaretçilerin kontrollü bir şekilde kabul edildiğini belirtti.

ODTÜ öğrencileri Urla ve İzmir’i derinlemesine inceledi

ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden Bahadır Pehlivan, projelerin 33 öğrenci tarafından geliştirilen bitirme projeleri olduğunu söyledi. Pehlivan, Urla ve İzmir üzerine yaptıkları araştırmalarda doğa, geçmiş kalıntılar, insan yaşamı gibi birçok farklı konuyu ele aldıklarını ve bu süreçte kapsamlı teoriler geliştirdiklerini belirtti.

Sergiye katılım yoğundu

Sergiye Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Doğan Demirel, Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Ankara Üniversitesi Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu ve diğer protokol üyeleri katıldı. Sergi, hem öğrencilere hem de Urla'nın doğal ve kültürel değerlerine ilgi duyan ziyaretçilere büyük bir ilham kaynağı oldu.

Kaynak: İHA