6 Şubat depremlerinin açtığı yaraları sarmaya çalışan Türkiye'de ekonominin can damarı olan Marmara'da yaşanabilecek deprem tehlikesi sık sık gündeme geliyor. Bölgede 7'den büyük bir deprem olabileceğine yönelik iddialara Prof. Dr. Osman Bektaş'tan tepki geldi. Karadeniz Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Bektaş, Marmara'da ,"tarihsel depremlere dayalı deprem tahmini" sonuçlarıyla "Deprem tehlikesi" ötesinde, deprem çığırtkanlığı yapmak doğru değildir'' hatırlatmasında bulundu.
KAF'a ayak uydurmak zorunda...
İstanbul Depremi çığırtkanları bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Osman Bektaş,
''Kuzey Marmara Fayının her noktası 'Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) hareketine ayak uydurmak zorundadır.
Ancak fayı oluşturan fay bölümleri bazen durarak deprem enerjisi biriktirirken (kilitli), bazende bu enerjiyi harcarlar.
Bu da tarihsel depremlerin aynı yerde, aynı büyüklükte olmasını gerekli kılmaz.
Marmara Fayının kilitli ve creep yapan bölümleri ancak son yıllarda aydınlandığına göre 2000 yılından beri ,"Tarihsel depremlere dayalı deprem tahmini" sonuçlarıyla "Deprem tehlikesi" ötesinde, deprem çığırtkanlığı yapmak doğru değildir' mesajı verdi.
Marmara'da deprem 7'den küçük olur...
Prof. Bektaş, ''Tekirdağ'da, ana fay 20 km derinlikte sürüklenirken (creep) İstanbula doğru sürüklenme derinliği 10 km den daha az sığlaşıyorsa ve de sürüklenme hızı 3-4 cm/yıl'a ulaşıyorsa ( Uchida,diğ,2019) bu bölgede M7 ve üzeri deprem olasılığı çok düşüktür.
Neden ?
Çünkü
Sığ derinlikte ve çok hızlı hareket eden fay büyük bir deprem enerjisi biriktirip büyük deprem üretemez.
Bu sonuç "30 yıl içinde Marnara'da 7 den büyük deprem beklentisi" teorisini dışlar.
Sonuç: Ana Marmara Fayının üretebileceği deprem 7 den küçük, ancak zamanı belli değildir'' ifadelerine yer verdi.