Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, çocukların geniş zaman geçirdikleri sınıflardaki çevre koşullarının, özellikle iç hava kalitesinin, çocukların sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Açıklamada, kötü iç hava kalitesinin öğrencilerde hayat boyu sürecek astım gibi kronik rahatsızlıklara yol açabileceği belirtildi. Fizyolojik olarak gelişim aşamasında olan çocukların, bu tür olumsuz hava koşullarından büyüklerden daha fazla etkilendiği ifade edildi.
COVID-19 salgını iç hava kalitesinin önemini gözler önüne serdi
COVID-19 pandemisinin okullardaki iç hava kalitesinin önemini gözler önüne serdiği belirtilen açıklamada, salgın sırasında okulların çocuklar ve aileler için bir hastalık transfer merkezi gibi işlev gördüğü vurgulandı. Sınıflarda hasta öğrencilerden ve sürekli konuşması gereken öğretmenlerden yayılan mikroorganizmaların iç ortam havasına salınması nedeniyle, okullarda solunum yoluyla bulaşan hastalıkların hızla yayıldığı ifade edildi. İyi havalandırılmayan sınıflarda hava yoluyla aktarılan enfeksiyonların daha hızlı ve yoğun yayıldığı, bu durumun da öğrencilerin başarısızlığına neden olan önemli bir faktör olduğu belirtildi.
Mekanik havalandırma sistemlerinin önemi vurgulandı
Açıklamada, kötü iç hava kalitesinin ve mikroorganizmaların yayılmasının önlenmesi için mekanik havalandırma sistemlerinin önemli bir araç olduğu vurgulandı. Ancak, ülkemizde devlet okullarındaki mevcut 750 bin dersliğin neredeyse hiçbirinde mekanik havalandırma sistemine sahip olmadığına dikkat çekildi. Pencerelerin ve kapıların açılması gibi yöntemlerin faydalı olsa da, genellikle yeterli olmadığı ifade edildi. Mekanik havalandırma sistemlerinin, temiz havanın kontrollü dağıtımını sağlayarak, hem enerji hem de filtrasyon verimliliği açısından en etkili çözüm olduğu belirtildi.
Alınması gereken önlemler:
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, sınıflarda alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:
Mekanik havalandırma sistemleri: Mekanik havalandırma sistemlerine sahip dersliklerde mümkün olan en yüksek taze hava miktarı ile çalıştırılmalı ve yeni cihaz alımlarında ihtiyaç kontrollü havalandırma sistemleri tercih edilmelidir.
Mekanik havalandırma olmayan binalar: Mekanik havalandırma sistemi olmayan binalarda pencereler aktif olarak kullanılmalı ve ders aralarında sınıflar kesinlikle havalandırılmalıdır. Hava şartları izin verdiği ölçüde, ders sırasında da pencereler ve kapılar açık tutulmalıdır.
Tuvalet havalandırması: Tuvalet egzoz fanları çalıştırılmalı; egzoz fanı yoksa tuvaletler havalandırılmalıdır.
Temizlik: Yüzeyler düzenli olarak temizlenmelidir çünkü mikroorganizmalar daha uzun mesafelere taşınabilir.
Kapalı alan iklimlendirme sistemleri: Taze hava imkânı olmayan veya HEPA filtresi bulunmayan kapalı alan iklimlendirme sistemlerinde, ısı değiştiriciler, yıkanabilir filtreler, menfezler, difüzörler, serpantinler ve yoğuşma tavaları gibi parçalar insan sağlığına zararlı olmayan dezenfektanlarla temizlenmelidir.
Filtre değişimi: Yıkanamayan filtreler mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, öğrencilerin, öğretmenlerin ve yakınlarının sağlığı için okullarda havalandırma ihtiyacının karşılanması gerektiğini hatırlatarak, yetkilileri bu konuda adım atmaya davet etti. Ayrıca, mesleki uzmanlık alanlarından kaynaklı olarak kamusal sorumluluk gereği her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını belirtti.