Toplantı sonrasında Milli Savunma Bakanlığı kaynakları soruları cevapladı.
Bakanlık kaynakları Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık tarafından asker konuşlandırılmasına ilişkin sorulara yanıt verdi.
Bakanlık yetkilileri, İsrail ile İran arasındaki gerilim sonrasında ABD ve İngiltere'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne asker göndermesinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin güvenliğine etkisi olup olmayacağı konusunda gelen sorulara şu yanıtı verdi:
“Kıbrıs adasında son dönemde artan hareketlilik ve GKRY’nin devam eden faaliyetleri titizlikle takip edilmekte, KKTC’nin güvenliğine yönelebilecek her türlü tehdide karşı gerekli tedbirler alınmaktadır. Kim ne yığınak yaparsa yapsın, biz her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Şuan için KKTC’nin güvenliği açısından bir sıkıntı, olumsuz bir durum söz konusu değildir.”
Kıbrıs'ın önemi her geçen gün artıyor
Kıbrıs Adası, Orta Doğu'da ve Doğu Akdeniz'de yükselen savaş riskiyle jeopolitik önemini her geçen gün daha da arttırıyor. Ada, halihazırda Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri'ne ait hava üssüne (Akrotiri) ev sahipliği yapıyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve diğer müttefik ülkeler, GKRK ile iş birliği yaparak bölgede gerçekleştirdiği opersayonlarda adayı lojistik üs olarak kullanıyor.