Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris’in Çamlı Mahallesi’nde bölge sakinlerine ipek böcekçiliği eğitimi düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından verilen eğitimlere, mahalle sakinlerinin yanı sıra Güç Birliği Kooperatifi Başkanı Fatih Öztürk ve Marmaris Kadın Girişimcileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sema Yörük de katıldı.

İpek böcekçiliğine modern yöntemlerİpek böcekçiliğine modern yöntemler

İpek böcekçiliği yetiştiriciliğini desteklemek amacıyla Marmaris Çamlı Mahallesi’ndeki eğitimlerin yanı sıra Muğla genelinde uygulamaya konulan İpek Böcekçiliği Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi çerçevesinde Seydikemer ilçesi Çobanlar Mahallesi’nde 15 dekarlık tarım arazisine 3 bin 300 adet dut fidanı dikildi. Ayrıca, Seydikemer Çobanlar Mahallesi ve Menteşe Bayır Mahallesi’ne 100 metrekarelik ipek böceği besleme çadırı desteği verildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, ipek böcekçiliği projelerinde kullanılacak dut fidanlarını Bahçeyaka Akıllı Tarım Çiftliği’nde üretiyor ve bu fidanları üreticilere ücretsiz olarak dağıtarak bölgede ipek böcekçiliği kapasitesini artırmayı hedefliyor.

2023'de 77 üreticiye destek 

2023 yılı içinde Muğla genelinde toplam 77 üreticiye 205 kutu ipek böceği dağıtımı yapıldı. Bir kutudan, sezon boyunca yaklaşık 35-40 kilogram yaş koza elde edilebiliyor ve yaş kozaların alım garantisi KOZABİRLİK Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından sağlanıyor.

"Daha geniş alanlara yaymak istiyoruz”Daha geniş alanlara yaymak istiyoruz

Muğla Güç Birliği Kooperatifi Başkanı Fatih Öztürk, bölge halkının projeye ilgisinin yüksek olduğunu belirterek, “Büyükşehir’den gelen ekip bizlere gerekli bilgiyi aktardı. Küçük adımlarla başladığımız bu projeyi ilerleyen dönemde daha geniş alanlara yaymak istiyoruz.” dedi.

Alternatif gelir kaynağı olacak

Marmaris Kadın Girişimcileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sema Yörük, ipek böcekçiliğinin bölge için önemli bir alternatif gelir kaynağı sunacağını vurguladı. Yörük, “Unutulmuş bir geleneği yeniden canlandırdıkları için Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’a teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

"Yeniden canlandırmak istiyoruz”Yeniden canlandırmak istiyoruz

Çamlı Mahallesi Muhtarı Kenan Öztürk, verilen eğitimin oldukça verimli geçtiğini belirterek, “Atalarımız bu işi yıllar önce yapmış. Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle köyümüzde ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak istiyoruz. Çilek ile anılan mahallemizin artık ipek böcekçiliğiyle de tanınmasını umut ediyoruz.” dedi.

"İpek böcekçiliği bölgemizde kadim bir gelenek”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Ziraat Mühendisi Serkan Yılmaz, projenin önemine dikkat çekerek, “İpek böcekçiliği bölgemizde kadim bir gelenek. Ancak bu gelenek genç nesiller tarafından unutulmaya yüz tutmuş durumda. Bizler hem eğitimlerle hem de ücretsiz dut fidanı desteğiyle bu üretim modelini yeniden canlandırmak için çalışıyoruz. İpek böceklerinin tek besin kaynağı dut ağacı olduğundan, bu ağaçları yetiştiricilere temin ediyoruz.” dedi.

"Yeni gelir kaynakları oluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz”

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ipek böcekçiliği projelerinin kırsal kalkınma için büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Tarihimizde önemli bir yere sahip olan ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak istiyoruz. İpek böcekçiliği düşük maliyetle yüksek kazanç sağlayan, çevre dostu bir üretim modelidir. Üreten kadınlarımızın ellerinde ipek böcekçiliği Muğla’da yeniden önemli bir gelir kapısı olacak. Geleneksel tarımsal faaliyetleri canlandırarak üreticilerimize yeni gelir kaynakları oluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: ERTUĞRUL TURAN