Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilay arasında imzalanan ve kapsamı açısından Türkiye'de bir ilk olan protokol, tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı gibi alanlarda koruma, önleme ve rehabilitasyon çalışmalarını kapsıyor. İş birliğinin ana başlıkları arasında şunlar yer alıyor: Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşilay’a başvuran (muhtaç) birey ve ailelere ayni ve nakdi destek sağlamak amacıyla iş birliği yapacak. Ayrıca, belediye personeli bağımlı bireyleri Yeşilay Danışma Merkezi’nin (YEDAM) 115 danışma hattına yönlendirecek, Yeşilay eğitmenlerinin yetersiz kaldığı durumlarda Büyükşehir Belediyesi eğitmenleri destek sağlayacak ve belediye personeline ile vatandaşlara bağımlılıkla ilgili eğitimler verilecek.
YEDAM tanıtımıyla farkındalık çalışmaları
Protokol çerçevesinde YEDAM’ın hizmetlerinin tanıtımı için farkındalık çalışmaları yapılacak. Otobüslerde, duraklarda ve belediyeye ait reklam panolarında YEDAM tanıtımları yer alacak, belediyenin sosyal medya hesapları ve SMS yoluyla bilgilendirmeler yapılacak, ayrıca MUSKİ faturalarında bağımlılıkla mücadele danışma hattı 115’in duyurulması sağlanacak. Belediye etkinliklerinde Yeşilay ve YEDAM danışanları da bilgilendirilecek.
"Belediyemizle farkındalık çalışmalarını artıracağız"
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Muğla Şube Başkanı Abdullah Şenol Şengür, iş birliği protokolü için Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkür ederek, “Alkol, kumar madde bağımlılığı için YEDAM hiçbir ücret almadan hatta pozitif ayrımcılık yaparak vatandaşlarımıza destek olmaya devam ediyor. Bu çalışmalarımızda Büyükşehir Belediyemize de bizlere destek verdikleri için teşekkür ederim. Dün Yeşilay Genel Başkanımız ile İçişleri Bakanımız arasında bir protokol imzalandı. Ardından Muğla’da bu iş birliğinin hayata geçirilmesi bizler için büyük bir önem taşıyor. Bu protokol kapsamında belediyemizle farkındalık çalışmalarını artıracağız,” dedi.
Türkiye'de bir ilk
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, bağımlılıkla mücadele protokolünün Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Yeşilay’ımız ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki bu protokolle mücadelemizin daha kurumsal bir zeminde ilerleyecek olması bizleri çok mutlu ediyor. Madde bağımlılığı olsun, teknoloji bağımlılığı olsun, Yeşilay vatandaşlarımıza destek olurken biz de Büyükşehir olarak farkındalık çalışmalarında katkı sunmak istedik. Dün, Sayın İçişleri Bakanımız ile Yeşilay Genel Başkanımız arasında imzalanan iş birliği protokolünün ardından böyle bir protokol imzalamamız, çalışmalarımıza ayrıca anlam kattı,” dedi.
“Yeşilay’ın farkındalık çalışmalarını destekleyeceğiz”
Yeşilay ve YEDAM’ın çalışmalarında gizliliğe büyük önem verildiğini vurgulayan Başkan Aras, “Bu süreçte kimse afişe edilmiyor, kimsenin siciline herhangi bir işlem yapılmıyor. Bu, son derece kutsal bir görev. Yeşilay’ımızı bu önemli çalışmaları dolayısıyla kutluyorum. Alkol, kumar, sigara bağımlılığı gibi alanlarda da ortak çalışmalar yürüteceğiz ve farkındalık oluşturacağız. Tüm etkinliklerde Yeşilay’ımız bizimle birlikte yer alacak. Ulaşım dairemizin otobüslerinde, billboardlarımızda ve SMS hizmetlerimizde Yeşilay’ın farkındalık çalışmalarını destekleyeceğiz,” diye konuştu.
“Yeşilay’dan yardım istesinler”
Başkan Aras, MUSKİ faturalarında bağımlılıkla mücadele hattı olan 115’in vatandaşlara duyurulacağını belirterek, “Ailelerimiz bu konuda kendi başlarına uğraşmak zorunda kalmasın. Çocuklarıyla tartışmak yerine, Yeşilay’dan yardım istesinler. Madde bağımlılığı ya da sosyal medya bağımlılığı fark etmeksizin, Yeşilay doğru yöntemlerle, bilimsel ve akılcı bir şekilde bu sorunların üstesinden geliyor. Herkes Yeşilay’ımıza güvensin. Yeşilay, bizim köklü ve değerli bir kuruluşumuzdur. Muğla’daki tüm kurumlar olarak Yeşilay’a sahip çıkalım. Bu protokol, her türlü siyasetin üzerindedir ve tamamen kamu yararını gözetmektedir.” dedi.