Resmî Gazete’de yayımlanan bu kararlarla birlikte, mükellefiyetini kendi iradesiyle sona erdiren veya mükellefiyeti resen terkin edilen gerçek kişilere, mükellefiyetlerinin sona erdiği tarihten sonra elektronik ortamda tebligat yapılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı belirtildi. Akalp, “Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile mükellefiyetini kendi iradesiyle sona erdiren veya mükellefiyeti resen terkin edilen gerçek kişilere mükellefiyetinin sona erdiği tarihten sonra yapılacak tebligat elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek.” dedi.
Ticari kayıt silinmeden elektronik tebligat mümkün değil
Ancak tüzel kişiler için durum farklı. Ticari şirketlerin elektronik tebligat adreslerinin kullanılabilir olabilmesi için ticaret sicil kayıtlarının silinmesi gerektiği vurgulandı. Avukat Akalp, bu durumu "Ticaret sicilinden kayıtları silinmedikçe elektronik tebligat sisteminden çıkış yapılamayacağı" şeklinde açıkladı.
Mükellefler için önemli uyarılar
Akalp, elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerin, mükellefiyetlerinin sona ermesi durumunda bile elektronik tebligat adreslerini kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı. Özellikle ticari, zirai ve mesleki kazancı olanlar ile kurumlar vergisine tabi mükelleflerin bu sistemleri zorunlu olarak kullanması nedeniyle, elektronik tebligatların her zaman yapılabileceğini belirtti.
Elektronik tebligat süreci
Elektronik ortamda yapılan tebligatların, muhatabın adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayıldığını açıklayan Akalp, bu sürenin önemine dikkat çekti. Bu nedenle, mükelleflerin tebligat adreslerini düzenli olarak kontrol etmelerinin ve beşinci günün sonunda yapılmış kabul edilen bir tebligattan haberdar olmalarının önemli olduğunu vurguladı.
"Muhakkak elektronik tebligat adreslerini kontrol edin"
Akalp sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bununla beraber elektronik ortamda yapılan tebligat, muhatap tarafından okunup okunmadığına bakılmaksızın muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılıyor. Bu halde elektronik tebligat sistemini kullanması zorunlu olan mükellefler ile gönüllü olarak elektronik tebligat adresi edinen mükelleflerin, mükellefiyetleri sona ermiş olsa bile gerçek kişilerin ölümü veya gaipliğine karar verilmesi, tüzel kişilerde ise ticaret sicil kaydının silinmesi durumları gerçekleşmediği müddetçe elektronik tebligat adresleri kullanıma açık olacağından idare tarafından vergilendirmeye ilişkin önemli hukuki sonuçlar doğurabilecek belgelerin bu sistem üzerinden iletilmesi mümkün olacak ve iletildiği takdirde ise beşinci günün sonunda tebligat yapılmış sayılacaktır. Dolayısıyla mükellefler, mükellefiyetlerinin son bulması durumunu herhangi bir tebliğ işleminin kendilerine konu edilemeyeceği şeklinde yorumlamamalı ve muhakkak elektronik tebligat adreslerini kontrol etmelidir. Aksi takdirde ise beşinci günün sonunda yapılmış kabul edilen bir tebligat nedeniyle yasal süresi içerisinde gerçekleşmesi gereken ve hukuk dünyasında sonuç doğurabilecek bir durumun meydana gelmesi mümkün olacak ancak ilgilinin tebligattan hiçbir şekilde haberdar olmaması nedeniyle kendisi açısından hukuki veya cezai sonuç doğabilecek önemli hak kayıpları yaşanabilir.”