Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi'ne bağlı Tavşantepe Köyü'nde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 8 Eylül'de bir çuval içinde, üzeri taşlarla kapatılmış şekilde dere yatağında bulunan Narin Güran’ın ölümüyle ilgili soruşturma, çelişkiler ve delillerin sağlıklı şekilde toplanamaması nedeniyle karmaşık bir hale geldi.
Kırık far şüphelendirdi
Küçük kızın cesedinin gömüldüğü saatlerde kamera açısına giren ve 50 dakika boyunca park halinde kalan Nevzat Bahtiyar’a ait aracın farının kırık olması, şüpheleri artırdı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, Narin’in Bahtiyar’ın aracının çarpmasıyla ölmüş olabileceği ihtimali üzerine aracın özellikle ön kaporta ve kırık farında Narin’e ait olabileceği değerlendirilen DNA incelemesi yapıldı. Araçtan alınan numuneler, jandarma kriminal laboratuvarında incelenmek üzere gönderildi.
Evdeki halılar neden değişti?
Arama ve el koyma kararına göre, Narin’in kaybolmasından sonra evde serili halıların değiştirilmesi şüpheleri artırınca bu halılar üzerinde de amca Salim’e ve Narin’e ait DNA eşleşmesi için örnekler alındı. Olay yeri inceleme raporu, yer gösterme tutanakları, ev araması ve el koyma tutanakları ile fezlekede yer alan bilgilere göre, Narin’in amcası veya ağabeyi tarafından ahırda öldürülüp battaniyeye sarılmış olabileceği ihtimali üzerine ahırın zeminindeki toprak ve betondan, ayrıca vücut, kıyafet, kan, kıl, tükürük, salya ve tırnak gibi DNA örnekleri alınarak Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Ev aramalarında, amca Salim ve baba Arif’in evindeki battaniyeler üzerinde de Salim, Narin ve Nevzat’a ait DNA incelemesi için örnekler toplandı.
Ayakkabı izleri
Cinayetin ahırda işlenmiş olabileceği yönündeki şüpheler arttı. Ahırdaki olağan dışı dağınıklık nedeniyle toprak ve ayakkabı izleri de alındı. Ayak izlerinin Narin’e, amca Salim’e ve itirafçı Nevzat’a ait olup olmadığı araştırılıyor. Üçüne ait ayak izi veya diğer bulguların tespiti durumunda, Narin’in ahırda boğularak öldürüldüğü Adli Tıp Kurumu raporuyla netlik kazanacak. Soruşturmada şu ana kadar 26 kişi şüpheli olarak ifadeye çağrılırken, 293 kişi tanık veya bilgisine başvurulan kişi olarak ifade verdi. Bu ifadelerin ortak noktası, Nevzat ve Salim’in çok samimi iki yakın arkadaş oldukları ve sürekli birlikte vakit geçirdikleri oldu.
Konuşmaları dinlemiş
Olay yeri inceleme tutanakları ve fezlekeye yansıyan bilgilere göre, tutuklanan amca Fuat Güran’ın, arama faaliyetlerinin sürdüğü saatlerde gizlice JASAT ekiplerine yaklaşarak, durum değerlendirmesi yapan kolluk kuvvetlerinin konuşmalarını dinlemeye çalışırken suçüstü yakalandığı bildirildi. Diğer aile bireyleri gibi, Fuat Güran’ın da telefonundaki kayıtları sildiği tespit edildi. Narin’in bulunmaması için yoğun çaba gösterdiği gerekçesiyle Fuat Güran, “suç delillerini gizlemek, yok etmek, suçluyu kayırmak ve soruşturmayı sekteye uğratmak” suçlarından tutuklandı.
Yalanla aramayı durdurmuşlar
Olay tutanaklarına göre, Narin’in halasının eşi Mehmet Şevket Kaya, yanlış bir ihbarla arama faaliyetlerini aksattı. Özel güvenlik görevlisi olan Kaya, arama çalışmalarına katıldıktan bir gün sonra, 22 Ağustos'ta “Narin Dicle Üniversitesi'nde olabilir” şeklinde yanıltıcı bir bilgi verdi. Bu bilgi, JAK timleri ve komando birliklerinin kafa karışıklığına neden olarak arama faaliyetlerinin engellenmesine yol açtı. Kaya’nın, 23 Ağustos'ta dere yatağındaki aramalara müdahale etmek için, uzun plastik çubuklarla yüksek gerilim hattına bağlı telleri sürterek yangın çıkardığı ve elektriklerin uzun süre kesilmesine neden olduğu, böylece güvenlik güçlerinin dikkatini başka yöne çektiği jandarma tutanaklarına yansıdı.
Amca askerleri takip etmiş
Amcası Ömer Faruk Güran’ın köyde elektrik tellerini bilinçli olarak birbirine sürterek yangın çıkardığı ve bu sayede elektrik kesintisine neden olduğu, böylece arama faaliyetlerinin aksamasına yol açtığı bildirildi. Tutanaklara göre, Ömer Faruk Güran’ın, Narin’i arama bahanesiyle jandarma timlerini sürekli takip ederek arama çalışmalarının yönünü değiştirdiği ve kafa karışıklığına neden olduğu kaydedildi.