Ülkemizin iklimsel çeşitliliği sayesinde farklı meyve ve sebzeler yıl boyunca sofralarımıza geliyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte turuncu rengiyle iştahımızı kabartan bal kabağı da çevremizde sıkça gördüğümüz ve tükettiğimiz sebzelerden biri. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, bal kabağının içerdiği vitaminler ve minerallerle sağlığımıza katkı sağladığını belirtti. "Bal kabağı içerdiği A, C, E vitaminleri, potasyum ve magnezyum sayesinde göz sağlığını koruma, cilt sağlığını destekleme ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, içerdiği diyet lifi sayesinde bağırsak sağlığını da destekler" diyen Yiğit, bal kabağının kışın taze ve doğal bir şekilde tüketildiğinde daha az kimyasal içerdiğini ve daha sağlıklı olduğunu vurguladı.
Balkabağının psikolojik etkileri: Stresi azaltabilir
Son yıllarda yapılan araştırmalar, bağırsak sağlığının psikolojik durum, stres ve anksiyete üzerinde doğrudan etkilerinin olduğunu ortaya koymuş durumda. Bu bağlamda, Bal kabağının sadece fiziksel sağlık değil, psikolojik sağlık üzerinde de olumlu etkiler yaratabileceği belirtiliyor. Hülya Yiğit, "Son zamanlarda yapılan çalışmalarda bağırsak sağlığının psikolojik durum, stres ve anksiyete üzerinde etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Bu sonuçları göz önünde bulundurduğumuzda, bal kabağını tüketmek psikolojinize de iyi gelir diyebiliriz" diyerek bal kabağının ruh haline etkisini aktardı.
Ayrıca, bal kabağının içerdiği vitamin ve minerallerin, kötü kolesterolü dengeleme, kas ve kemik sağlığını olumlu etkileme gibi faydaları da bulunuyor. Bu besin, aynı zamanda hücre yenilenmesine yardımcı olur ve vücudun genel direncini arttırıyor.
Alerjisi olanlar dikkat etmeli!
Her sağlıklı besin gibi bal kabağının da bazı dikkat edilmesi gereken yönleri bulunuyor. Hülya Yiğit, bal kabağının alerjisi olan kişilerde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, "Bal kabağının birçok olumlu özelliği olsa da, toplumda bu besine alerjisi olan bireyler de bulunmaktadır. Bu nedenle bal kabağını tüketmeden önce, herhangi bir alerji durumunun olup olmadığını göz önünde bulundurmak önemlidir" dedi.
Yeterli ve dengeli beslenme önemli
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, bal kabağının tek başına bir mucize yaratmayacağına da dikkat çekti. "Bal kabağı sağlıklı bir sebzedir ancak hiçbir besin tek başına vücuda yarar sağlamaz. Yeterli ve dengeli bir beslenme programının içinde yer aldığında ve uygun porsiyonda tüketildiğinde bu olumlu etkilerini görebiliriz" diyerek, dengeli bir beslenmenin önemine vurgu yaptı.
Sağlıklı bir alternatif: Şekersiz balkabağı tatlısı tarifi
Bal kabağının en çok tatlılarda tüketildiğini belirten Hülya Yiğit, sağlıklı bir tatlı alternatifi olarak şekersiz bal kabağı tatlısı tarifini de paylaştı. Yiğit, tatlının hem sağlıklı hem de düşük kalorili olduğunu söyledi. İşte şekersiz bal kabağı tatlısının tarifi:
"Şekersiz bal kabağı tatlısı için, 2 dilim bal kabağı, 4-5 adet çubuk tarçın, 2 yemek kaşığı tahin ve çekilmiş ceviz kullanabilirsiniz. İlk olarak, kabakları küp küp büyük parçalar halinde doğrayıp, içine tarçın ekleyerek kabaklar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Tarçın tadını seviyorsanız miktarını arttırabilirsiniz. Piştikten sonra üzerine tahin ve ceviz ekleyerek süsleyin. Eğer tatlı isteğiniz yüksekse üzerine 1 tatlı kaşığı bal da ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.”