İşitme kaybı veya kulakta biriken kirin temizlenmesi için sıkça başvurulan kulak çubukları, aslında sağlık açısından oldukça tehlikeli olabilir. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, düzenli olarak kulak çubuğu kullanımının kulakta telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açabileceğini ortaya koymaktadır.
 

Kulak çubukları, genellikle kulakta biriken kiri temizlemek amacıyla kullanılmaktadır. Ancak kulak kanalına sokulan çubuklar, aslında kiri daha da içeri iterek kulakta tıkanıklığa ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Ayrıca kulak zarına da zarar verebilecekleri için işitme kaybına yol açabilirler.

Bunun yanı sıra, kulak çubuklarının kullanımıyla birlikte kulakta oluşabilecek tahrişler ve yaralanmalar da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle uzmanlar, kulak temizliğinin pamuklu çubuklar yerine daha güvenli yöntemlerle yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.

2-147

KULAK KENDİ KENDİNİ TEMİZLEYEN BİR ORGAN

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun, AA muhabirine, kulağın kendi kendini temizleyen bir organ olduğunu belirtti. Kulağın kendini korumak için serumen denilen bir sıvı salgıladığını anlatan Uzun, bu sıvının enfeksiyonlara karşı kulağı koruduğunu dile getirdi.

Buna karşın kulaklarda yaşanan işitme problemi, kaşıntı gibi sorunların önüne geçmek için alternatif yöntemleri aktaran uzman isim, neden kulak çubuğu kullanılmaması gerektiğini şu sözlerle açıkladı
 

Cennet hurmasının faydaları: Neden günde 1 tane cennet hurması yemelisiniz? Cennet hurmasının faydaları: Neden günde 1 tane cennet hurması yemelisiniz?

Kulak zarı ve kepçesi arasına salgılanan bu sıvının kir zannedilerek temizlenmeye çalışıldığını vurgulayan Uzun, "Bu, kulağımızı enfeksiyonlardan koruyan bir sıvı. Bu sıvının kir zannedilip çoğu zaman pamuklu çubuklarla temizlenmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu önerdiğimiz bir durum değil sakıncalı bir uygulama. Çünkü o koruyucu tabakayı yerinden almış oluyor. Hem tahriş etmiş oluyor hem o tabakayı aldığı için enfeksiyonlara uygun bir zemin oluşturuyor." dedi.

Uzun, kulağı temizlemek için kullanılan çubukların kulak içindeki sıvı ya da kirleri daha dibe ittiğine dikkati çekti.

Bu tür durumların kulak tıkanması ve benzeri rahatsızlıklara neden olduğunu aktaran Uzun, şunları kaydetti:

"Kulak çubuklarını önermiyoruz. Duş aldıktan sonra ya da kulağın yıkanması durumunda dışarıdan içeriye girmeden bir havluyla temizlenebilir. Aynı zamanda kulak zaten kendi kendini temizleyen bir organdır. Dışarıya doğru sürekli bir aktivite vardır ve kirlerini atar. İçeriye bir şey soktuğunuzda onları daha çok sıkıştırmış olursunuz. Bu sefer kulak tıkanmaları meydana geliyor. Öyle olduğu zaman onları kendiniz temizlemeye çalışırsanız kulak zarına da zarar verebilirsiniz. Böyle durumlarda insanlara kulak burun boğaz hekimlerine gitmelerini öneriyoruz. Hekimler de bunları yumuşattıktan sonra aspiratörle çekiyorlar ya da kulak yıkama yöntemiyle yapıyorlar. O yüzden kulağımıza çok müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulamak isterim."

Kaynak: Anadolu Ajansı ( AA)