Gerekli izinler alınmadığından İstanbul Valiliği, binanın okul olarak eski haline dönmesini istedi

Bu nedenle okulun tören salonu bir süreliğine ibadet için kullanıldı. 1948 Pesah (Hamursuz) Bayramı’nın ilk günü cemaat yönetimi, yeni kurulacak sinagogun isminin Neve Şalom olacağını ve bu adın şimdilik bu salon için de kullanılabileceğini açıkladı. Neve Şalom, “barış vahası” anlamına geliyor ve bu ismi taşıyan sinagoglara İstanbul’un eski dönemlerinde de rastlanıyor.

1949’da Galata cemaati inşaat izni aldı ve İtalyan mimar Denari’ye bir proje hazırlattı. Bu sırada İstanbul Teknik Üniversitesi’nden yeni mezun olan Elyo Ventura ve Bernar Motola, kendilerine bir fırsat verilmesini isteyerek bir proje tasarladı ve bu proje cemaat tarafından kabul edildi. Elyo ve Bernar’ın en önemli sorunu, görkemli ve ağır avizeyi taşıyabilecek bir kubbe inşa etmekti. Kubbenin hesabını ünlü mimar Bodin, dökümünü de Garbis Usta yaptı. Vitraylar Güzel Sanatlar Akademisi’nde çizildi, camlar İngiltere’den ithal edildi. Neve Şalom Sinagogu, 25 Mart 1951 Pazar sabahı saat 10.30’da, cemaatin dinî lideri Rav Rafael Saban önderliğinde, görkemli bir törenle açıldı. O günlerde sinagogun caddeye cephesi yoktu ve içine dar bir geçitten girilirdi. Öndeki bina satın alınıp yıkıldı ve 1960’ta ön cephe inşaatı da tamamlandı.

Kütahya OSB, Lösemili Çocuklar Haftası'nda farkındalık yaratıyor Kütahya OSB, Lösemili Çocuklar Haftası'nda farkındalık yaratıyor

İstanbul Galata’da yer alan Neve Şalom Sinagog’u 1951’den beri İstanbul Musevi topluluğunun sadece dini ritüellerini değil, doğumlarını, yaslarını, düğünlerini, bayramlarını da paylaştıkları en önemli sinagoglardan biri. Barış Vahası gibi anlamlı bir ismi taşıyor olan sinagogun hafızasında ne yazık ki korkunç bombalı saldırılar da var.

İlk saldırı 6 Eylül 1986’da bir Cumartesi duası esnasında bomba ve makineli tüfeklerle gerçekleşti

Bu saldırı sounucu 22 Musevi vatandaşı hayatını kaybetti. Sinagog onarıldıktan sonra Ehal‘in sol üst köşesindeki mermerde bulunan kurşun ve bomba izleri onarılmayarak o acı günün unutulmaması için aynen bırakıldı.

İkinci saldırı 1 Mart 1992’de Yahudilerin Türkiye’ye gelişlerinin 500. yıldönümünde gerçekleşti. Bu saldırıda 1 kişi yaralandı.

Son saldırı ise 15 Kasım 2003’de Beth İsrael Sinagog’u ile eş zamanlı olarak gerçekleşti. Bu saldırıda Neve Şalom’da 18 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Sinagogda patlama sonucu 3 mt çapında, 2 mt genişliğinde bir çukur oluştu.

Sinagogda bu saldırılarda hayatını kaybedenler anısına düzenlenmiş bir anma köşesi bulunuyor. Buradaki saat yıllardır sadece 2003’deki olayın yaşandığı anı gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi