Nature Geoscience'de yayımlanan "Luxor'da Nil İncisinden Uzaklaşma ~4,000 Yıl Önce Antik Mısır Peyzajlarını Etkiledi" başlıklı araştırma, yaklaşık dört bin yıl önce Nil'de büyük bir değişim olduğunu ve bu değişim sonrası Luxor çevresindeki ova genişleyerek tarım alanlarının artmasına yol açtığını ortaya koyuyor.

Bu değişimin, Antik Mısır'ın tarım ekonomisinin başarısına katkıda bulunmuş olabileceği öne sürülüyor. Southampton Üniversitesi'nden Dr. Benjamin Pennington, bu değişimin Luxor (antik Thebes) yakınlarındaki tarım arazilerini genişlettiğini ve toprağın verimliliğini artırdığını belirtti.

Araştırma, Nil'in davranışlarındaki ve peyzajındaki değişimlerin yerleşim desenlerini ve Karnak tapınağı gibi ikonik tarihi yapıların konumunu etkileyebileceğini öne sürüyor. Araştırma ekibi, Uppsala Üniversitesi'nden Dr. Angus Graham liderliğinde ve Southampton Üniversitesi'nden birkaç arkeolog ve coğrafyacı ile birlikte çalıştı.

Southampton Üniversitesi'nden bir diğer yazar Dominic Barker, "Luxor yakınlarındaki Nil Vadisi'nde 81 sondaj yaptık. Bu, Mısır için gerçek bir ilk oldu. Çekirdeklerdeki jeolojik bilgileri kullanarak ve sedimanları tarihlendirmek için Optik Uyarımlı Lüminesans tekniğini kullanarak nehir peyzajının evrimini bir araya getirdik," dedi.

Araştırma, Nil'in yaklaşık 11,500 ile dört bin yıl önce önemli vadiler oluşturduğunu ve derin kanallar ve dar bir ova yarattığını ortaya koydu. Bu dinamikler, avcı-toplayıcı toplumların yaşadığı Epipaleolitik dönemden Piramitlerin inşa edildiği Eski Krallık ve belki de Orta Krallık dönemine kadar devam etti.

Nil'in yaklaşık dört bin yıl önce ani bir şekilde değişerek geniş bir ve kararlı bir ova oluşturduğu tespit edildi. Araştırmacılar, bu büyük değişimin Nil Nehri'nden geçen su hacmindeki azalma ve ince sediman tedarikindeki artışla tetiklendiğini belirtiyor.

Hindistan'da sel ve heyelan: 10 can kaybı Hindistan'da sel ve heyelan: 10 can kaybı

Bu yeni bulgular, arkeologlar ve Mısırologlar için Nil Vadisi'ndeki eski yerleşim yerlerini yeniden değerlendirmeleri için önemli bir bağlam sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi