ÇEVRE HABERLERİ

Ödemiş'te sondaj çalışmasına tepki: 650 imza toplandı!

MTK Genel Müdürlüğü'nün İzmir Ödemiş Bademli köyünde yaptığı sondaj çalışmasına, 650 imza toplayan bölge halkı itiraz etti. Bölgede altın aranma ihtimali var ve çalışmalar, meyve ağaçlarıyla kaplı alanda yürütülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), İzmir’in Ödemiş ilçesindeki kırsal ormanlık alanda sondaj çalışmalarına başladı. MTA, Bademli, Küçükören, Küre ve Hamam köyleri arasındaki bölgede dört farklı noktada yatay ve dikey sondaj işlemleri yürütüyor. Müdürlük, altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi ağır madenlerin yer aldığı 4. grup maden kaynaklarını arıyor. Sondaj çalışmalarının sonucuna göre maden sahasının ihale edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Bölgedeki köylülerin ana geçim kaynağı olan ceviz, kestane, kiraz ve erik ağaçlarının kaplı olduğu alanda yapılan sondaj çalışmalarına bölge halkı itiraz etti. Küçükmenderes Havzası Koza-Der Hareketi Derneği, köylerde topladığı 650 imzayı MTA Ege Bölge Müdürlüğü’ne iletti. 

Dilekçede şu ifadeler yer aldı: “İlçemiz Bademli Mahallesi ile Küçükören Mahallesi sınırında Karıncalıda mevkiinde MTA Genel Müdürlüğünce arama ruhsat ile zemin etüt çalışmaları yapılmaktadır. Arama ruhsatı her ne kadar maden arama yeni izin (sondaj) için yapılsa da bu sondajlar bölge ve ülkemiz için tehdit unsuru oluşturmaktadır. Bölgemizde meyve fidanı, kiraz, kestane, ceviz, erik gibi katma değeri yüksek ihracata yönelik ürünler ile hayvancılık ve arıcılık yüksek potansiyele sahip tarımsal üretimler içerisindedir. Hal böyle olunca bölgemizde yapılacak maden araması veya ocak işletmesi yer altı sularımızda hem içme hem de sulama olarak etkileyecektir. Bu yüzden bölgemizde herhangi bir maden arama veya işlemesine karşıyız. Bölgemizde yapılan zemin etütlerinin durdurularak halkımızın rahat bir nefes almasını sağlamanız hususunda bilgilerinize arz ederiz.”

Köylerde bilgilendirme toplantıları

Küçükmenderes Havzası Koza-Der Hareketi Derneği, sondaj noktalarının çevresindeki köylerde halk toplantıları düzenleyerek olası maden ocağının tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerini anlatıyor. Dernek, bu tür projelerin bölgenin doğal yapısını ve tarımsal üretim kapasitesini tehdit ettiğine dikkat çekiyor.