Mutlaka beslenme çantası içerisinde protein içeren besin kaynaklarından birine yer verilmesi ve kasların güçlenmesi, enerji sağlayabilmek adına da farklı besin grupları ile bütünleştirilmesi gereklidir. Kişiye doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırarak çok daha dengeli bir şekilde vücudun ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarına ulaşmaları sağlanmalıdır. 
Vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması ve aynı zamanda odak noktalarının belirlenebilmesi içinde okul dönemi beslenme sürecinde dikkatli davranmak gereklidir. Büyüme, gelişme ve sağlıklı bir şekilde güncel hayatı sürdürebilmek için gerekli olan besin gruplarından faydalanabilmek için besin maddesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ise önemlidir.

Okul Döneminde Beslenme Nedir?

Okul Döneminde Beslenme Nedir?

Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönem olan okul dönemi içerisinde çocukların ömür boyu ihtiyacı olan beslenme alışkanlığını kazanabilmesi için düzenli ve sağlıklı bir süreç yönetimi gerekmektedir. Okul döneminde beslenme sürecinde mutlaka çocuğun yemesi gereken temel besin gruplarına yer verilmelidir. Süt, yoğurt, yumurta, meyve ve sebzelerin yanı sıra peynir, tavuk gibi besin gruplarına da yer verilmesi çok önemlidir.  Okul döneminde beslenme hazırlanırken mutlaka teneffüs saatleri baz alınarak yemek planı yapılmasına özen gösterilmelidir. Düzenli olarak kullanılan bir beslenme kabı edinilmesi ve mutlaka bakteri üretmeyecek seçimlerde bulunulması ise yiyeceklerin sağlıklı kalması açısından önemlidir. 

Okul Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Okul döneminde beslenmenin önemi çocukların gelişim aşamasında oldukları süreç içerisinde çok daha hızlı ve etkili bir büyüme sağlaması ile ön plana çıkmaktadır. Dengeli ve düzenli bir şekilde hazırlanan beslenme programı uygulaması sayesinde çocuklar hayatları boyunca uygulayabilecekleri beslenme alışkanlığını kazanmış olacaktır.  Gelişim sürecini doğrudan etkileyebilecek seçimler yapılması, peynir, yumurta, süt gibi önemli besin kaynaklarına yer verilmesi ise sürecin aktif olarak ilerleyebilmesine de olanak tanıyabilmektedir. 

Okullarda Beslenme Eğitimi Verilir Mi?

Okullarda Beslenme Eğitimi Verilir Mi?
Özellikle küçük yaş gruplarının bulunduğu okullarda beslenme eğitimi verilir. Bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri ve hem bedensel hem de ruhsal olarak çok daha güçlü kişiliklere sahip olmaları için sağlıklı seçimler yapabilmeyi öğrenmeleri hedeflenmektedir.  Okullarda beslenme eğitimi verilirken porsiyon kontrolünü, besin gruplarını, doğru besin seçimlerini, etiket ve okuma becerilerinin yanı sıra beslenmeyle ilgili tüm sürecin anlatılabilmesi durumlarını kapsayacak bir sürece özen gösterilir.
 
Okul Döneminde Sağlıklı Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
 Okula giden öğrencilerin fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemek adına sağlıklı beslenmenin faydaları oldukça geniş bir çerçevede ele alınabilmektedir. Kemik gelişimini destekleyebilmek adına önemli besin gruplarına yer verilmesi, çok daha yüksek bağışıklık elde edilebilmesi ile uzun süre mikroplara karşı da güçlü ve sağlam bir beden elde etmek mümkün olacaktır.  Sağlıklı beslenmenin faydaları çocuğun doğru kilo alımını desteklemek ve sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlayabilmek adına da önemlidir. Enerji seviyesinin yükselmesi, anlama kapasitesinin artması, sağlıklı ve yüksek bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek adına da dengeli sebze ve meyve tüketimi yapılması gereklidir. 

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Çocuklara Ne Kazandırır?

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Çocuklara Ne Kazandırır?
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi çocuklar üzerinde çok daha geniş bir çerçevede incelenmelidir. Ileri ki yaş gruplarında sağlık sorunları ile karşılaşmalarına engel olabilmek ve dengeli bir bağışıklık kazanabilmek için sağlıklı beslenme alışkanlığının çocuklara kazandırılmasının rolü çok büyüktür.  Çocukluk çağında sıklıkla görülen ve günümüzde çok hızlı bir şekilde yayılan obezite sorunu ile karşı karşıya kalmamak adına da sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekmek gereklidir. 

Okullarda Beslenme Saati Ne Zamandır?
Okullarda beslenme saati uygulama saat dilimlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Tam gün eğitim veren okullarda gün içerisinde sabah 10.00-11.00 arasında öğleden sonra ise 14.00-15.00 saatleri arasında beslenme programı uygulanırken yarım gün gün okullarda ise durum değişkenlik gösterebilmektedir. Sabah eğitim gören öğrenciler için okullarda beslenme saati uygulaması sabah 10.00 ile 11.00 arasında öğlen grubu öğrencileri ise 14.00-15.00 arasında beslenme uygulaması yapılmaktadır.

Okullarda Kullanılacak Beslenme Çantası Nasıl Olmalıdır?
Beslenme çantası kullanılacak olması halinde mutlaka yıkanabilir seçimler yapılmalıdır. Içerisinde bakteri tutmayacak kaliteli malzemeden elde edilmiş ürünler seçilmesi çok daha sağlıklı bir şekilde yiyeceklerin korunmasına olanak tanıyabilir. 

Okul Döneminde Beslenme Süreci Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Okul Döneminde Beslenme Süreci Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 
Kişinin bireysel olarak beslenme alışkanlığı kazanması gelişim açısından da çok önemlidir. Okullarda beslenme süreci ile ilgili en sık sorulan sorular ise şu şekildedir;
Okul döneminde su tüketiminin önemi nedir?
Vücuttaki toksinleri atabilmek ve vücudun temel sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için okul döneminde su tüketiminin önemi çok büyüktür. Çocukların beslenme düzeni oluşturulurken su tüketimine özen gösterilmesi ise oldukça önemlidir. 
Devlet okullarında yemekhane var mı?
Okulöncesi dönemde devlet okullarında yemek dağıtımı bulunan pilot bölgeler bulunsa da genel olarak ilkokul ve ortaokul süreçlerinde yemekhanesi bulunan devlet okulu bulunmamaktadır. 
Ilkokul için hangi takviye vitaminler kullanılmalıdır?
Çok daha güçlü bir bünyeye sahip olabilmeleri için çocuğun beden ve zihin gelişimini destekleyebilmek adına okul döneminde balık yağı ve C vitamini takviyeleri destekleyici olabilmektedir. 

Muhabir: Balamir Yıldız