Cumhuriyet Halk Partisi önceki dönem İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Purçu, Oda TV'nin Ege Mahallesi ile ilgili yaptığı haberde yer alan "Erkeği hırsız, kadını fahişe" başlığının toplumu rencide ettiğini ve suç teşkil ettiğini vurguladı. Purçu; "Bu başlık bir toplumu fişlemek ve hedef göstermek anlamına gelir. Bu tür bir haber anlayışı kabul edilemez. Kanunlarımıza göre bu yapılan suçtur" ifadelerini kullandı.

“Artık hukuk önünde mücadele edeceğiz”“Artık hukuk önünde mücadele edeceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi önceki dönem İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Oda TV’nin Roman yurttaşların yoğun olarak yaşadığı İzmir’in Ege Mahallesi’nde yaşanan yasaklı madde sorunuyla ilgili haberinde kullandığı “Erkeği hırsız, kadını fahişe” başlığına sert tepki gösterdi. Purçu, gazeteciliğin etik kurallara bağlı, topluma bilgi veren ve öğretici bir meslek olduğunu vurguladı. Mahalleyle ilgili yapılan haberin başlığı ve sunumunun mahalleyi fişlediğini belirten Purçu, "Bir mahalleyi bu şekilde yaftalayamazsınız. Herkesi zan altında bırakıyorsunuz. Bu başlık hem kadınlarımıza hem de gençlerimize büyük bir hakaret. Bu tür nefret suçları yüzünden toplum içerisinde bir adım ileriye gidemiyoruz" dedi. Oda TV'nin başlığı değiştirmesini talep ettiklerini ancak ikinci başlığın daha kötü olduğunu söyleyen Purçu, "Artık hukuk önünde mücadele vereceğiz" diyerek olayı yargıya taşıyacaklarını ifade etti. Purçu, ilgili mercilere başvurduklarını ve bu konuda yasal süreçlerin başlatıldığını belirterek "İlgili mercilere başvurduk ve tahminimce bu haberi yapanlara ciddi bir ceza gelecek. Zaten bu ceza hem hukuki hem de toplumsal açıdan gerekli" dedi.

“Yasaklı madde Türkiye'nin Kanayan Yarasıdır” 

Purçu, yasaklı madde sorununun sadece Roman Mahallesi'ne özgüymüş gibi gösterilmesinin büyük bir yanılgı olduğunu vurguladı. Purçu, milletvekilliği döneminde yasaklı madde ve madde bağımlılığı konusuna büyük hassasiyetle eğildiğini ve bu meseleye dikkat çekmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde defalarca açıklama yaptığını belirtti. Purçu, yasaklı madde ve madde bağımlılığının yalnızca Roman mahallelerinde değil, İzmir genelinde ve Türkiye'nin diğer pek çok yerinde büyük bir sorun olduğunu ifade etti. İzmir'in bu konuda Türkiye'de başı çeken illerden biri olduğunu belirten Purçu, "TBMM'de bu sorunu gündeme getirdikten sonra dönemin İzmir Valisi de açıklama yaparak İzmir'in yasaklı madde kullanımında birinci sırada olduğunu doğruladı" dedi. Yasaklı madde ile mücadelede karşılaştığı zorluklara da değinen Purçu, bu konudaki hassasiyeti nedeniyle defalarca tehdit aldığını ve bu yüzden ev adresini değiştirmek zorunda kaldığını dile getirdi. Purçu, “Bu mesele yalnızca Roman Mahallesi'nde değil, Karşıyaka, Bornova, Menemen, Karabağlar, Konak gibi İzmir'in diğer ilçelerinde de ciddi bir problem. Aynı şekilde İstanbul, Ankara, Mersin, Adana gibi büyük şehirlerde de yasaklı madde sorunu hat safhada" diye konuştu.

“Planlar Masada Kaldı” “Planlar Masada Kaldı” 

Purçu, Roman mahallelerinde yaşayanların günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. Roman yurttaşların sabit bir iş ve gelir kaynağına sahip olmadığını belirten Purçu, "Roman bir yurttaş sabah uyandığında 'Bugün ne yiyeceğim?' diye düşünür. Hurda mı toplayayım, çiçek mi satayım, müzisyenlik mi yapayım, ev temizliğine mi gideyim? Çünkü sabit bir işi ve geliri yok, bu nedenle de eğitimden geri kalıyorlar" ifadelerini kullandı. Bu sorunların çözümü için hükümetin yeterince adım atmadığını ve bu konudaki strateji eylem planlarının sadece kâğıt üzerinde kaldığını belirten Purçu, "Hükümet Romanlarla ilgili strateji eylem planı hazırladı, ancak bu planlar masada kaldı. Defalarca TBMM'de bütçe ayrılmasını talep ettim, ancak bir sonuç alamadım" dedi. Purçu, hükümetin verdiği sözleri tutmadığını ve yasaklı madde ile mücadele konusunda sahada yeterli çalışmaların yapılmadığını vurguladı. Purçu; "Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük bir devlet, bir eylem planı yapıyor ama sahada uygulamıyor. Bu insanları neden kandırıyorsunuz? İlk resmi eylem planı 2016 yılında Resmi Gazete'de yayınlandı, ancak 2016'dan bu yana bütçe ayrılmadı" diyerek hükümeti eleştirdi.

“Durum daha da kötüye gidiyor”

Purçu, Roman mahallelerinde büyüyen çocukların risk altında olduğunu ve bu sorunun yalnızca Roman mahallelerini değil, tüm şehri ilgilendirdiğini belirtti. Purçu, "Roman Mahallesi'nde yaşanan sorunlar tüm şehre yayılabilir, bu yüzden kimse 'Beni ilgilendirmiyor' diyemez. Madde bağımlısı insan sadece Roman Mahallesi'nde yok; her yerde var. Satıcılar da yalnızca Roman Mahallesi'nde değil; her yerde mevcut. Bu mesele sadece Romanlara özgü bir sorunmuş gibi gösterilemez" diye konuştu. Purçu, Roman yurttaşların maruz kaldığı ötekileştirmeye karşı yıllardır verilen mücadelenin yeterince karşılık bulmadığını ve durumun giderek kötüleştiğini vurguladı. Purçu, "Bize yazık değil mi? Biz bu ülkede eğitim aldık, milletvekilliği yaptık. Bu ötekileştirme bizi de bizim çocuklarımızı da etkiliyor. Onlara yazık değil mi? Bu durum toplumdaki en büyük sorunlarımızdan biri değil mi? Ötekileştirmeyi yıkmak için yıllardır çabalıyoruz ama ne yazık ki daha da kötüye gidiyoruz" dedi.

“Yasaklı madde ile mücadelede sağlık altyapısı yetersiz”“Yasaklı madde ile mücadelede sağlık altyapısı yetersiz”

Purçu, "Geçen yıl bir anne beni aylarca aradı, oğlunu tedavi ettirmek için sıra bulamadı. Roman mahallesinde yaşamıyordu ama bu toplumun bir parçasıydı. Bin kişi sırada bekliyordu, yatak sayısı yetersizdi. Madde bağımlısı bir kişi yataklı tedaviyle düzelebilir, ama bir yıl beklemek zorunda kalıyor. Bu durum sorunun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Vekillik dönemimde sıkça şu cümleleri duydum: 'Vekilim, ben bunu satıyorum ama satmak istemiyorum. Devlet bana bir iş versin, çünkü bunu satarsam bir gün tutuklanacağım ve çocuklarıma kim bakacak? Ne olur bana yardım et.' Bu insanlar çaresizlikten yasaklı madde satıcılığı yapıyor ve sonunda tutuklanıyorlar. yasaklı madde suçları büyük suçlar, ağır cezaları var. Bu durum sadece bireyleri değil, aileleri ve toplumu da etkiliyor" dedi. Purçu, madde bağımlılığı ile mücadelede yetersiz kalan sağlık altyapısına da değinerek "AMATEM’lerin sayısını arttıralım diye defalarca önerge verdik. Bu konuda hem yerel hem de merkezi yönetimlerle görüştük ama sonuç alamadık" ifadelerini kullandı.

“Şuan herkes izliyor”

Purçu, gençlere ve kadınlara yönelik istihdam garantili kurslar açılması gerektiğini savunarak "Mahallelerimizde gençlerin ve kadınların mesleki bilgi ve becerilerini arttıracak kurslar açalım dedik. Yeterli olmadı. Tabloya bakıyorsunuz her şey kötüye gidiyor. Şu anda herkes izliyor, müdahale eden yok. Bu durum nereye kadar böyle devam edecek, çok merak ediyorum" diye konuştu. Purçu, toplumda ötekileştirmenin ve yasaklı madde sorununun çözümü için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayarak bu tür sorunların sadece Roman mahallelerine özgü olmadığını, tüm toplumu ilgilendirdiğini ifade etti. Purçu; "Ötekileştirme ve madde bağımlılığı ile mücadelede daha etkili politikalar geliştirmek zorundayız, aksi takdirde durum daha da kötüye gidecek" dedi.

Muhabir: AYŞEGÜL KOÇ