Pakistan'da son 10 yılın en şiddetli sıcak hava dalgası yaşanıyor. Güney Pakistan'ın Karaçi kentinde, sabahın erken saatlerinde işe gitmek üzere evden çıkan 54 yaşındaki şoför Irshad Hussain kalp rahatsızlığı nedeniyle fenalaştı ve Landhi bölgesinde hayatını kaybetti. Eşi Shabana Bano, Karaçi'deki Edhi morgunda kocasının cenazesini alırken gözyaşları içinde, "Evimizin geçimini sağlayan kişi, beş kızını ve bir oğlunu bırakarak bizden sonsuza dek ayrıldı" dedi.

Karaçi'de bulunan bir kumaş pazarında çalışan 25 yaşındaki Liaquat gibi genç çalışanlar da aşırı sıcaklardan etkilendi. Liaquat bir iş kazasında hayatını kaybederken, başka bir iş arkadaşı da aşırı sıcaktan dolayı hastaneye kaldırıldı. 

Mayıs ayından bu yana Pakistan'ın çeşitli bölgelerinde sıcaklık 50 dereceyi aşarken, Karaçi gibi büyük şehirlerde ve çöl bölgelerinde yaşayan milyonlarca insan aşırı sıcaklar altında çalışmak zorunda kalıyor. Edhi gönüllüsü Shabir Zaman, Karaçi'de sıcak hava nedeniyle birçok kişinin hastanelere kaldırıldığını ve durumun ciddiyetini vurguluyor.
Morglar dolup taşıyor
 

ABD'den göçmenlere uyarı: İzinler uzatılmayacak ABD'den göçmenlere uyarı: İzinler uzatılmayacak

Morglar dolup taşıyor

Karaçi'deki morglar, sıcak hava dalgası nedeniyle dolup taşıyor. Karaçi'de son altı günde aşırı sıcaklar nedeniyle 568 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, normal günlük ölüm oranının on katından fazla. Sadece Salı günü 141 kişi hayatını kaybetti. Edhi başkanı Faisal Edhi, vefat edenlerin büyük bir kısmının işçi sınıfına veya alt orta sınıf insanlardan olduğunu söyledi. Sivil Hastanesi verilerine göre ise sadece 23-27 Haziran tarihleri arasında 15 kişi hayatını kaybederken, 360'tan fazla kişi tedavi gördü. 

Karaçi'deki acil servisler aşırı kalabalık ve doktorlar, sıcaklığa bağlı olarak ishal ve mide ağrısı şikayetlerinin arttığını belirtiyor. Ambulans şoförü olan Shabir Zaman, "Evde sanki kalp krizi geçirecekmiş gibi hissediyorum. O kadar sıcaktı ki dayanılmazdı" diyor. Zahida Khatoon adlı bir kadın, hastanede bir sandalyede otururken kucağında genç bir kadın yatıyordu. Genç kadının gelini olduğunu, henüz 11 günlük evliyken ani bir ateş ve kusma nöbeti geçirdiğini ve acilen hastaneye getirildiğini aktardı.
Vücutlar Zorlanıyor
 

Vücutlar zorlanıyor

2015 yılında Karaçi'de yaşanan şiddetli sıcak hava dalgası sırasında, Arap Denizi'nden gelen rüzgarların kesilmesi ve sıcaklıkların 44 dereceye ulaşması sonucunda yaklaşık 1.300 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu kez sıcaklıklar 42 dereceye kadar yükseldi ve Pakistan'ın baş meteoroloji uzmanı Sardar Sarfaraz, bu iki aşırı hava olayının benzer olduğunu belirtiyor.Karaçi'nin güneydoğusundaki alçak basınçlı deniz rüzgarları, bu kez sıcaklığı daha da artırarak etkili oldu.Pakistan'ın bir çok şehirlerindeki sıcaklıklar son günlerde Karaçi'dekini geçti.  Ancak Karaçi, deniz kıyısında olması ve yüksek nem oranı nedeniyle sıcaklık daha da yoğun hissediliyor.

Eğer sıcaklık 40 derece ve nem oranı %48 ise, ısı indeksi 50'nin üzerine çıkıyor. Bu durumda vücut, sıcaklığın 50 dereceyi aştığını hissediyor, insanlar kolayca yoruluyor ve fiziksel aktiviteler daha da tehlikeli hale geliyor.
Bilinçlendirme çalışmaları
 

Bilinçlendirme çalışmaları

2015 yılında yaşanan sıcak hava dalgasının ardından Karaçi'de alınan önlemler arasında yeni morglar inşa edilmesi ve halkın sıcaklıkla baş etme konusunda daha bilinçli olması yer alıyor. İnsanlar artık sağlıklarına daha fazla özen gösteriyorlar ve sağlık hizmetlerine daha bilinçli yaklaşıyorlar. Örneğin, Edhi merkezleri gibi tesislerde, içme suyu bulunan ve insanların serinlemesi için su püskürtülen alanlar bulunuyor.

Ambulans şoförü Shabir Zaman, "Şuan her durduğumuz yerde su içiyoruz. Bir hasta alındığında veya bırakıldığında limonata alıyoruz ve mümkün olduğunca çok sıvı tüketmeye çalışıyoruz" diyor. Ancak, bölgedeki aşırı sıcaklar ve nem oranı, insanların yaşamını tehlikeye sokmaya devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ