Hayatta kalma iç güdüsü ce duygunun beyinden tüm vücuda korku ile yayılması hali panik atak olarak ortaya çıkar. Psikolojik bozukluklar atak olarak ortaya çıkması halinde tramvatik ve dengesizlik haliyle kendisinden söz ettirebilir.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Terleme, çarpıntı ani titreme ve ağlama krizleri gibi farklı pek çok şekilde panik atak belirtileri gözlemlemek mümkündür. Farklı durumlarda kişiden kişiye farklılıklar gösteren rahatsızlığın ortaya çıkarttığı diğer belirtiler ise şu şekildedir;
-Nefes darlığı,
-Boğulma hissi,
-Terleme,
-Titreme,
-Göğüs ağrısı ve göğüste sıkışma,
-Çarpıntı,
-Mide bulantısı,
-Kusma,
-Baş dönmeleri
 
Panik Atak Geçiren Kişiler Ne Yapmalıdır?

Panik Atak Geçiren Kişiler Ne Yapmalıdır?
Zor ve yıpratıcı bir süreç olarak bilinen panik atak geçiren kişiler çok hızlı bir şekilde sakinleştirilmelidir. Öncelikli olarak çevresinde rahatsızlık duyduğu kişiden, olaydan yada objeden uzaklaştırılan kişinin sakinleşmesi adına durumu kısa bir şekilde özetlemek çok önemlidir. Geçici bir durum olduğunu bilmesi kişinin rahatlamasına sebep olabilir. 
Panik atak geçiren kişiler karşısında sakin kalmaya çalışmak en sağlıklı yöntem olacaktır. Sıkmadan boğuluyor hissinden uzaklaşmak için alan tanımak ise kişiyi hızlı bir şekilde rahatlatacaktır. 

Panikatak Rahatsızlığı Kimlerde Görülür?

Panikatak Rahatsızlığı Kimlerde Görülür?
Genellikle toplum içerisinde 20-35 yaşlar arasında görülen ve 100 kişiden 4’ü panik atak rahatsızlığı ile yaşamak durumunda kalmaktadır. Huzursuz bir aile yapısı,aşırı kontrolcü ailelerde büyüyen çocuklarda, bağımlılık ve bağımsızlık kavgasına tutuşan gençlerde, ayrılma çatışmaları ve evlilik içerisinde ağır şiddete maruz kalan kişilerde görülebilir.
Cinsel travmalar ve özellikle psikolojik yada fiziksel şiddete maruz kalan kişilerde panik atak rahatsızlığı görülmesinin de pek çok sebebi bulunur.

Aşçılar kimseyle paylaşmamıştı; Lezzetli makarna hazırlamaya yarayan öneriler Aşçılar kimseyle paylaşmamıştı; Lezzetli makarna hazırlamaya yarayan öneriler

Panik Atak Ciddi Bir Rahatsızlık Mıdır?
Yaşamı tehdit eden bir rahatsızlık olmasa da büyük etkileri bulunan ve hayati faaliyetleri doğrudan etkileyen panik atak ciddi bir süreç olarak kabul edilebilir. Kalp krizi veya düşme sonucu yaralanmalar gibi ağır sonuçlar ile kendisinden söz ettirebilir.
Tedavi edilmemesi halinde kişinin hayat kalitesini düşüren ve sürekli olarak temkinli yaşamaya iten durumlar arasında yer almaktadır.
 
Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Önemli bir rahatsızlık olan panik atak tedavisi çok dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Bilişsel davranış tedavi yöntemi uygulanması ve terapiler ile ilaç kullanmadan sürecin tamamlanması mümkündür. Kişilerin panik olduğu ve vücudunun tepki gösterdiği durumlara karşı rahatlamasını sağlamak mümkündür. Nefes egzersizleri ve rahatlatıcı etkinlikler yapılması ise 6-10 seans arasında sürecin iyileşme göstermesine olanak tanır.

Panik Atak Hastaları Nelerden Korkar?
Panik atak hastalarının korkuları genellikle başlarına bir olay geleceğinden, ölmekten veya pek çok farklı şeyden dolayı gelişebilir. Karanlık, yükseklik, düşmek, kalp krizi geçirmek ve hastaneye yetişememek gibi çeşitlendirilebilecek korku türlerine sahiptir. Kontrolünü kaybedip başkalarına ya da kendilerine zarar vermekten aşırı derecede korkan kişiler olarak mutlaka bir uzmandan yardım almaları gereklidir.

Her korkunun sebebi panik atak olma sa da genellikle büyük tepkiler verilmesini engellemek için sakin kalınması da önemlidir. Güne odaklanmak, anı yaşamaya çalışmak ve düzenli egzersiz yapılması halinde panik atak sürecinin hafiflediği de gözlemlenebilir. Korkunun paniği tetiklemesine engel olmak için korkuların üzerine gidilmesi ise oldukça etkileyici yöntemlerden olacaktır.
 

Muhabir: Balamir Yıldız