Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla hazırladığı "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı"nı kamuoyuna iletti. Bu taslağa göre, eritme peynirlerin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve Abaza gibi geleneksel ve yöresel peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilip satılmasına izin verilmeyecek.
Eritme peynirlerinin etiketinde, en az 3 milimetre punto büyüklüğünde karakterlerle gıda adı belirtilecek. Çeşnili peynirlerde ise toplam çeşni oranı yüzde 6 olarak belirlenecek.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, mevcut Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nin 2015 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bakanlığın güncellemeyi gıda güvenliği, tüketici yanıltılmasının önlenmesi ve haksız rekabetin engellenmesi amacıyla yaptığını belirtti. Coşkun, özellikle peynirde taklit ve tağşişin yaygın olduğunu, bunun mevzuata uygun üretim yapan firmalar için haksız rekabet yarattığını ve halk sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı. Taklit ve tağşişi önlemek için etkin denetim ve en son teknolojik cihazlarla analiz yapılmasının önemine dikkat çekti.
Eritme peynir ifadesi...
Coşkun, SETBİR olarak 2022 yılında bakanlığa peynirdeki sahtecilik ve hilelerin önlenmesi, tuz miktarının önemi ve eritme peynirlerinin diğer peynirlerle aynı grupta yer almaması gerektiği konularında görüşlerini ilettiklerini ifade etti. Hazırlanan yeni tebliğ kapsamında, etiketlerinde "eritme peyniri" ifadesinin daha büyük yazılacağını belirtti. Coşkun ifadesinde şunlara yer verdi:
"Bu kapsamda, hazırlanan yeni tebliğle eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve Abaza peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerimizi çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesi yasaklanacak. Ürün etiketinde eritme peyniri ifadesi daha büyük yazılacaktır."
Yeni tebliğin getireceği değişiklikler
Coşkun, yeni tebliğin taklit ve tağşişin yaygın olduğu çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranına sınırlama getireceğini ve ezme veya püre şeklinde bileşen kullanımını yasaklayacağını belirtti. Ayrıca, eritme peynirlerinde kullanım amacına ilişkin ifadelerin gıda adının yerine kullanılmasının engelleneceğini ifade ederek, tebliğin gıda güvenliğini sağlayıp haksız rekabeti önleyeceğini düşündüklerini söyledi.
Coşkun, "Bu amaçlar doğrultusunda, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği taslağı hazırlanmıştır. Mevzuata uygun üretim yapan SETBİR üyeleri olarak, bu yeni tebliğle gıda güvenliğinin sağlanmış olacağı ve haksız rekabetin önüne geçileceğini düşünmekteyiz" ifadesini kullandı.