Son Mühür / Merve Turan - Türkiye'de kalp cerrahisinde takım çalışmasıyla öne çıkan uzmanlardan Prof. Dr. Serkan Durdu, kadınların kalp hastalıkları konusunda daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Durdu, kadınlarda kalp hastalığı risklerinin sıklıkla göz ardı edildiğini ve bunun ölüm oranlarını artırdığını söyledi.
Farklı belirtiler, geç müdahale
Prof. Dr. Serkan Durdu, “Kalp krizi erkeklerde göğüs ağrısıyla gelir, kadınlarda ise çoğu zaman sırt ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı gibi belirtilerle sinsice kendini gösterir. Bu nedenle kadınlar geç tanı alıyor, geç müdahale ediliyor ve sonuçlar daha yıkıcı olabiliyor,” diye belirtti. Serkan Durdu, kadınların kalp sağlığını koruma konusunda özel bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Yapılan araştırmalara göre, kalp damar hastalıklarının dünya genelinde kadınların ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Serkan Durdu, “Ancak bu oranlara rağmen kadınların büyük bölümü kalp hastalığının kendileri için ciddi bir tehdit olduğunun farkında değil.” diye konuştu.
Etkenler, riski artırıyor
Menopoz sonrası östrojenin koruyucu etkisinin azalması, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların daha sinsi seyrettiğini ve stresin kadınlar üzerinde daha derin etkiler bırakmasının kalp hastalığı riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Serkan Durdu, kadınlarda aynı hastalıkların daha ağır sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. Kadınların ve sağlık profesyonellerinin bu konuda daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti.
“Kadının kalbi farklıdır”
Prof. Dr. Serkan Durdu, yüksek riskli kadın hastalar için çok disiplinli bir yaklaşım benimsediklerini ve tanı, takip ve cerrahi süreçlerin kadın fizyolojisine göre şekillendirildiğini belirtti. Ayrıca, “Kalp cerrahisinde artık standart prosedür dönemi bitmeli. Kadının kalbi farklıdır. Farklı algılanmalı, farklı değerlendirilmelidir” dedi.