DİSK'in araştırmasına göre kayıtlı istihdamın her 10 kişiden 7'si asgari ücretle çalışıyor. Emekli ve kamu çalışanlarının da bu tabloya eklenmesi iktidarın belirleyeceği asgari ücretin nüfusun ezici bir sonucunu yakından ilgilendireceği gerçeğini gözler önüne seriyor. Türkiye'de yaklaşık 22 milyon kişi (emekli+kamu çalışanı vb.) maaşını devletten alıyor' hatırlatmasında bulunan Prof. Dr. Burak Bilgehan Özpek, 'DİSK verisine göre, kayıtlı istihdamın %70'i asgari ücret ve civarında maaş alıyor ve bu rakam yaklaşık 22 milyon yapıyor. Yani, hükumet aslında, çalışan emekliler düşüldüğünde, yaklaşık 42 milyon kişinin maaşını belirleme sorumluluğuna sahip' vurgusunda bulundu.


Metropoll'ün araştırmasına göre...

''Metropoll araştırmasının vatandaşın en önemli ekonomik sorununun maaşların yetmemesi olduğunu tespit ediyor' diyen Özpek, 'bu yüzden maaş zamları ile hükumetin siyasi geleceği arasında doğrudan bir ilişki var. Hane halkının gelecek yıla dair enflasyon beklentisinin %92 olduğu düşünüldüğünde, yapılacak %25-%30 civarındaki zamların kısa süre içinde bir hayal kırıklığına dönüşmesi oldukça muhtemel' tespitinde bulunuyor.

Muhalefetin durumu ne?

Prof. Burak Bilgehan Özpek, 'muhalefetin iç istikrarsızlıkları ve siyaseti, oluşturulan yapay gündemlere verilen cevaplardan ibaret gören tepkiselliği şu an için hükumetin geleceği konusundaki olumsuzlukların ortaya çıkmasını engelliyor. Bu yüzden bütün partilerden daha fazla bir kararsız seçmen oranı görüyoruz. Ancak bu ekonomik tablonun önümüzdeki aylarda devam etmesi durumunda ciddi siyasi değişimler, ittifak sisteminde çatırdamalar gibi gelişmeleri mutlaka görürüz' mesajı verdi.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı