Sivas Binali Yıldırım Kız Yurdu’nda korku dolu anlar: Erkekler kilidi kırarak içeri girmiş! Sivas Binali Yıldırım Kız Yurdu’nda korku dolu anlar: Erkekler kilidi kırarak içeri girmiş!

‎Ayşegül Koç/ Psikolog Özlem Sena Depecik, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Hiçbir problemin çözümü bir canlının öldürülmesi olamaz diyen Depecik; “En zor görev veteriner hekimlerin olacak. Çoğu veteriner hekimin buna karşı çıkacağını hatta mesleği bırakabileceğini düşünüyorum. Ya da kendi aralarında bir dayanışma yapıp uygulama noktasında harekete geçmeyeceklerdir” dedi.

“Hayvanların alanlarına müdahale ettik”

“Hayvanların alanlarına müdahale ettik”

Depecik; “Hayvanların doğal alanlarına müdahale ettik, bozduk. Üstüne, evcil hayvan üretim çiftliklerinin önüne geçilemedi, sorumsuzca satılıp alınan hayvanlar oldu. Hayvan sahiplenenler, bu hayvanları sorumsuzca sokaklara attı. Sahipli hayvanların takibini yapamadık. Etkin kısırlaştırma zaten yapılamadı. Sokak köpekleri böyle bir ortamda hem dar bir alana bağımlı hale geldi hem de popülasyonları arttı. Hayvanlar saldırıp zarar vermek için agresyon göstermez. Ya travması vardır ya da kendi bölgesini korumak için içgüdüsel olarak tehdit olarak görmüştür. Hangi köpek ne zaman tahammül sınırını doldurur bilmek güç. Topluca tüm köpeklere karşı 'saldırgan' demek çok büyük bir hata” dedi.

“Çözüm uyutulmak değil”

“Çözüm uyutulmak değil”

Çözümün uyutulmak olduğunu düşünmüyorum diyen Depecik; “Üstelik uyutma konusunda Avrupa'nın referans alınması çok daha büyük bir hata. İzmir gibi sokak hayvanlarına karşı hoşgörülü davranan ve sık sık mama veren kentlerde, diğer kentlere göre daha az köpek saldırısı haberleri duyuyoruz. Üstelik İzmir, Türkiye'de en fazla sokak köpeği barındıran şehirlerarasında. Aslında bir örnek teşkil ediyor bu bölge. Bir diğer konu ise elbette barınaklar. Onlar da çözüm değil. Eğer ortada bir samimiyet varsa, sokak köpekleri için doğal yaşam alanları oluşturalım. Tüm hayvan severler gönüllü olarak iş gücü oluşturur" diye konuştu.

“Alınması gereken önlemler insancıl olmalı”

“Alınması gereken önlemler insancıl olmalı”

Daha kapsamlı ve sürdürülebilir çözümler bulmak için çaba sarf etmeliyiz diyen Depecik; “Sokak hayvanlarının sayısının kontrol edilmesi isteniyorsa; kontrolsüz üreme, barınak eksikliği ve beslenme sorunları konularında acil önlemler alınmalı. Ancak, bu önlemler sürdürülebilir ve insancıl bir şekilde yapılmalı. Kısırlaştırma ve sahiplenme kampanyaları gibi çözümler, sokak hayvanlarının sayısını azaltmak ve onların yaşam kalitesini artırmak için daha etkili bir yaklaşım sunabilir. Bakımevleri yapalım oraya gönüllüleri koyalım. Mama ve aşı maliyetlerini nasıl düşürebileceğimizi konuşalım. Konuşmamız gereken konular bunlar” ifadelerini kullandı.

“Çözüm bir canlının öldürülmesi olamaz”

Olmasını istemiyorum ama tasarı yasalaşırsa veteriner hekimler için durum çok kaotik olacak diyen Depecik; “Zaten travmatik bir ortamda çalışıyorlar. Ama bu yasalaşırsa durum daha da kötü olacak. Çoğu veteriner hekimin buna karşı çıkacağını hatta mesleği bırakabileceğini düşünüyorum. Ya da kendi aralarında bir dayanışma yapıp uygulama noktasında harekete geçmeyeceklerini düşünüyorum. Hiçbir problemin çözümü bir canlının öldürülmesi olmaz” açıklamasında bulundu.

Muhabir: Ayşegül Koç