Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesinin ardından vatanlarına geri dönmeye başladı. Göçmenlerin dönüşü sırasında en büyük ihtiyacı yeni hayatlarını kurabilmek için gerekli olan nakit para oldu. Hatay'da yaşayan Suriyeliler, yıllarca biriktirdikleri altınlarını bozdurarak yeni yaşamlarını kurmaya çalışıyor.

Altın bozdurma trendi artışta

Altın bozdurma trendi artışta

Güneyler Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Günay, Suriyelilerin yeni yaşamları için altınlarını bozdurmaya başladığını belirtti. Günay, "Savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen bu insanlar, Baas rejiminin devrilmesinin ardından ülkelerine geri dönüyor. Yeni hayatlarını kurabilmeleri için nakit paraya ıhtiyaçları var. Bu nedenle birikim yaptıkları ziynet eşyalarını bozduruyorlar" dedi.

Günay, altınların bozdurulmasıyla birlikte kuyumculuk sektöründe de hareketlilik yaşandığını ve piyasalara geri dönen altınların yeni modellerle yeniden vitrinlere çıktığını ifade etti. Ancak bu durum altına olan talepte bir düşüşe neden oldu.

Altın fiyatlarında durağan seyir beklentisi

Altın fiyatlarında bir süre daha büyük bir hareketlilik beklenmediğini ifade eden Ahmet Günay, "Suriyelilerin yoğun altın bozdurması arz-talep dengesini etkiliyor. Bu nedenle altın fiyatlarının bir süre daha durağan seviyede kalmasını ve daha sonra toparlanmasını bekliyoruz" dedi. Esad rejiminin yıkılmasının Suriye ekonomisi kadar Türkiye piyasalarında da dolaylı etkiler yarattığına dikkat çekildi.

Suriyelilerden yoğun altın bozdurma talebi

Suriyelilerden yoğun altın bozdurma talebi

Suriyeli kuyumcu Amir Kindavi ise ülkelerine dönen göçmenlerin yeni yaşamlarını kurabilmek için altınlarını bozdurarak kağıt paraya dönüştürdüklerini belirtti. Kindavi, "Esad rejiminin çökmesinin ardından insanlar buradaki altınlarını satmaya ve kağıt paraya çevirmeye başladı. Altın, Suriye'de kullanım açısından daha zorlu bir yatırım aracı" dedi.

Suriye'deki yeniden inşa sürecine de vurgu yaparak, "Ülkelerine dönenlerin çoğu, savaştan kaynaklı hasarlarını telafi etmeye çalışıyor. Bu süreçte kağıt para elzem hale geliyor" ifadelerini kullandı.

Altın ve döviz işlemleri artıyor

Altın ve döviz işlemleri artıyor

Hatay ve çevresindeki kuyumcularda altını dolara çevirmek isteyen Suriyelilerin artış gösterdiği kaydedildi. Kindavi, ilk haftalarda yoğunluğun az olduğunu ancak ilerleyen dönemde altın bozdurma taleplerinin artmasını beklediklerini söyledi. Bu durumun Türkiye için ekonomik anlamda da olumlu etkiler yaratabileceğine işaret edildi.

Kaynak: İHA