İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 115 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Rıza Bey Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin açılan davada, epoksi uygulaması yapan firma yetkilileri duruşmada dinlendi. 20 sanığın yargılandığı davada, epoksi uygulaması ile ilgili ifadeler dikkat çekti.
Duruşmada söz alan firma yetkilisi Caner Şeker, yapılan işlemin binayı güçlendirmek amacı taşımadığını açıkça belirtti. “Epoksi binayı güçlendirme değildir. 50-60 bin liraya bina güçlendirilmez” diyen Şeker, epoksi uygulamasının yalnızca çatlakların onarılması için yapıldığını vurguladı. “Bize mal sahibi, ‘Çatlaklar oluştu, insanlar rahatsız oluyor’ dedi, biz de bunu yaptık. Eğer binada çatlak olmasaydı, kesinlikle epoksi uygulanmazdı” şeklinde konuştu. Şeker, daha önceki deneyimlerinden yola çıkarak, “Bu tür işlemler, Marmara depreminden önce başlamıştı ve tecrübeliydik. Yapılan işlemlerde bir hata yok” ifadesini kullandı.
Duruşmada bulunan diğer firma ortağı Serhat Türkmen ise, “Teknik konulardan anlamam, şirkette mali işlere bakıyorum. Epoksi kararını teknik kadro verir. Sahaya gidip inceleme yapmam” dedi. 

Neden yargılanıyorum bilmiyorum

"Neden yargılanıyorum bilmiyorum”

Rıza Bey Apartmanı’nın eski yöneticisi ve görevlisi olan Ramazan Bulut, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Bulut, “Ben bir kapıcıyla hemen hemen aynı işi yapıyordum. Para topluyordum, aktif bir görevim yoktu. Neden yargılanıyorum bilmiyorum” diyerek kendini savundu.

Konak Belediyesi 'Giysi Market' ile ihtiyaç sahiplerinin yanında! Konak Belediyesi 'Giysi Market' ile ihtiyaç sahiplerinin yanında!

Bina projesini çizdiği iddia edilen mimar İskender Kızılkanat, “Dosyaya müdahale eden herkes beni suçlama gayretinde. Yargısız infaz yapılıyor. Suçsuzum” dedi. Bu sözler, mahkeme salonunda gergin anlara yol açarken, Kızılkanat’ın iddiaları, davanın karmaşık yapısını ve sanıklar arasındaki suçlamaları da ortaya koydu.

20 sanık yargılanıyor

Rıza Bey Apartmanı davasında şu anda 20 sanık yargılanıyor. Önceki duruşmalarda, 4’ü tutuklu olmak üzere toplamda 15 sanık yargı önüne çıkarıldı. Dava sürecinin ilerlemesiyle birlikte, bazı inşaat mühendisleri ve yapı malzemeleri firması yetkilileri hakkında açılan soruşturma da sanık sayısını artırdı. İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi, ilgili kişilerin yargılanmasına karar verdi.
Cumhuriyet savcısı, duruşmada dosyadaki eksikliklerin giderilmesini talep etti. Mahkeme başkanı ise, sanıklar yönünden tutuklama ve adli kontrolün kaldırılmasına yönelik bir karar vermediklerini belirterek duruşmayı erteledi. Davanın devamında, ailelerin tepkileri göz önünde bulundurulduğunda, adaletin sağlanıp sağlanamayacağı konusunda kaygılar büyüyor.

Kaynak: DHA