Bu gelişme, Türkiye’yi ağır sınıf torpido üretebilen ülkeler arasına sokarak, deniz savunma kapasitesini önemli ölçüde artırdı.

AKYA’nın gelişim sürecinde, Aralık 2023’te gerçekleştirilen ilk harp başlıklı atış testi, önemli bir dönüm noktası oldu. TCG PREVEZE Denizaltısı tarafından Doğu Akdeniz’de yapılan bu testte, AKYA torpidosu hedefini tam isabetle vurdu.

Bu yerli ve milli proje, sadece Türkiye’nin savunma sanayiindeki yetkinliğini sergilemekle kalmayıp, Türk Deniz Kuvvetleri’nin operasyonel kabiliyetlerini de güçlendirdi. AKYA, hem su altı hem de su üstü hedeflerine karşı etkili olabilen çok yönlü bir silah sistemi olarak dikkat çekiyor.

50 kilometreden fazla menzile sahip

Teknik özellikleri itibarıyla, AKYA’nın menzili 50 kilometreden fazla ve seyir hızı 45 knotun üzerindedir. Torpido, hedefleme için aktif/pasif sonar güdüm başlığı kullanıyor ve otonom çalışabilme veya fiber-optik kablo ile yönlendirilebilme esnekliğine sahip. Harp başlığı ise büyük bir su altı şok etkisi yaratacak şekilde tasarlandı.

Türkiye mısır ithal edecek: Gümrük vergisi kontenjanı tanımlandı Türkiye mısır ithal edecek: Gümrük vergisi kontenjanı tanımlandı

AKYA projesinin diğer bir önemli yanı, Türk Donanması'nın yabancı torpidolara olan bağımlılığını azaltması ve ambargolara yanıt niteliği taşımasıdır. Alman DM2A4 ve Amerikan Mk46 gibi yabancı torpidolara yerli bir alternatif sunarak tedarik zinciri sorunlarını çözmeyi ve stratejik bağımsızlığı artırmayı hedefliyor.

Bu gelişme, Türkiye’nin savunma sanayisinde kendi kendine yeterlilik hedefine doğru önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. AKYA’nın seri üretime geçmesi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin caydırıcılık gücünü artırırken, ülkenin savunma teknolojileri alanındaki yetkinliğini de gözler önüne seriyor.

Kaynak: Haber Merkezi