Sudan ile Türkiye arasında imzalanan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması çerçevesinde, Sudan'dan ithal edilecek 500 ton at, eşek ve domuz eti için gümrük vergilerinin tamamen kaldırılacağı duyuruldu. Bu durum, özellikle tarım ve gıda sektörü temsilcileri arasında tepki çekti.
TBMM Dışişleri Komisyonu, Cumhurbaşkanına bu anlaşma kapsamında doğrudan yetki verilmesine ilişkin kanun teklifini onayladı. Ancak anlaşmada yer alan gümrük indirimleri, birçok eleştirinin hedefi oldu. Türk tarım ve sanayi ürünlerinin Sudan pazarına daha avantajlı giriş yapması beklenirken, ikili ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması hedefleniyor.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökçe, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yüzde 100 gümrük indirimi getirilen ürünleri sıraladı. Egzotik hayvanlar, alkollü içecekler ve çeşitli tarım ürünlerinin de yer aldığı ithalat listesini eleştiren Gökçe, Türkiye'de çiftçilerin desteklenmediğini belirtti.
Gökçe, "TBMM'nin teklifi reddederek, çiftçi ve üreticiyi destekleyecek uygulamaları hayata geçirmesi gerekiyor," dedi. Ayrıca, "At, eşek ve domuz eti ithalatına kadar giden bu gümrük indirimleri ile Sudan çiftçisi kazanırken, ne yazık ki bizim çiftçilerimiz kaybediyor," şeklinde konuştu.
Anlaşmanın ithalat listesi genişliyor
Anlaşma gereği, Türkiye Sudan'dan 500 ton at, eşek veya domuz eti ithalatında vergi almayacak.
Bunun yanı sıra, yüzde 100 gümrük indirimi getirilen diğer ürünler arasında maymun, kobay faresi, su kaplumbağası, balina eti gibi egzotik hayvanlar; levrek, çipura, dil balığı gibi deniz ürünleri; konyak, rom, rakı gibi alkollü içecekler; ve çeşitli sebze ve tahıllar yer alıyor.
Gökçe, Türkiye'de tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu ve çiftçilerin artan maliyetler karşısında zorlandığını belirtti. "Bu tür bir anlaşma, yerel çiftçileri olumsuz etkileyerek tarımsal üretimi derinden sarsacaktır," diyen Gökçe, TBMM'nin bu durumu göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri almasını istedi.